Всяко бебе ще се описва в електронен регистър

PRINT

Всяко раждане, включително преждевременните и тези с мъртвородени бебета, ще бъдат описвани в национален електронен регистър, който стартира от 1 януари2012 г., съобщи здравният министър Стефан Константинов. Системата вече е изградена. Идеята за подобен регистър възникнала след скандала в Горна Оряховица, където новородено почина и имаше остър спор дали това се води аборт или раждане, и дали лекарите са направили всичко възможно за спасяването му.

Занапред всяка болница в страната ще бъде длъжна да съобщава за ражданията в нея в срок до 24 часа. Информацията в регистъра на МЗ ще даде възможност да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Вписването ще ще прави от специалист, който ще носи персонална отговорност за достоверността на данните и ще влиза в системата с електронен подпис. Той ще съобщава мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така ще се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си. Анализът на данните ще даде информация за успеваемостта на ин витрото, за усложненията при бебетата и в кои населени места недоносените са повече, коментира минисър Константинов.

Регистърът ще се намира в изчислителния център на МЗ в Националния медицински координационен център и ще се поддържа от отдел „Електронно здравеопазване“. Изграждането му струва 28000 лв. Достъп до пълната информация в регистъра ще има само министерството, но  всеки човек ще може да вижда в реално време колко деца са се родили в отделните области на страната. Регистърът на ражданията е вторият електронен регистър, който създава МЗ през тази година – първият беше на инвазивната кардиология. Той работи от 1 ноември и до момента в него вече са вписани 678 пациенти, на които са направени 713 процедури. 356 от тях са спешни, а останалите – планови и за диагностика.

СНИМКА: SXC.HU

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Всяко бебе ще се описва в електронен регистър беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *