четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВсяко бебе ще се описва в електронен регистър

Всяко бебе ще се описва в електронен регистър

Всяко раждане, включително преждевременните и тези с мъртвородени бебета, ще бъдат описвани в национален електронен регистър, който стартира от 1 януари2012 г., съобщи здравният министър Стефан Константинов. Системата вече е изградена. Идеята за подобен регистър възникнала след скандала в Горна Оряховица, където новородено почина и имаше остър спор дали това се води аборт или раждане, и дали лекарите са направили всичко възможно за спасяването му.

Занапред всяка болница в страната ще бъде длъжна да съобщава за ражданията в нея в срок до 24 часа. Информацията в регистъра на МЗ ще даде възможност да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Вписването ще ще прави от специалист, който ще носи персонална отговорност за достоверността на данните и ще влиза в системата с електронен подпис. Той ще съобщава мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така ще се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си. Анализът на данните ще даде информация за успеваемостта на ин витрото, за усложненията при бебетата и в кои населени места недоносените са повече, коментира минисър Константинов.

Регистърът ще се намира в изчислителния център на МЗ в Националния медицински координационен център и ще се поддържа от отдел „Електронно здравеопазване“. Изграждането му струва 28000 лв. Достъп до пълната информация в регистъра ще има само министерството, но  всеки човек ще може да вижда в реално време колко деца са се родили в отделните области на страната. Регистърът на ражданията е вторият електронен регистър, който създава МЗ през тази година – първият беше на инвазивната кардиология. Той работи от 1 ноември и до момента в него вече са вписани 678 пациенти, на които са направени 713 процедури. 356 от тях са спешни, а останалите – планови и за диагностика.

СНИМКА: SXC.HU

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -