сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВсяка трета вирусна инфекция е грип

Всяка трета вирусна инфекция е грип

Броят на болните от остри дихателни инфекции и грип в столицата е стигнал 189 на всеки 10 000 души. В 35% от случаите става дума за грипен вирус по данни на Националната референт-на лаборатория по грип. Средната заболеваемост за страната е 169 на 10 000 души. С най-много болни са Русе, Ямбол, Монтана. Бургас. Най-слабо засегнати са Търговище, Кюстендил, Кърджали, Пловдив.

По същото време миналата година болните са били в пъти по-малко, грипната вълна като цяло е била по-слаба и с пик през февруари-март, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заради обявената епидемия затварят детските и женските консултации. Спират имунизациите, профилактичните прегледи и програми, плановите операции в болниците, както и с вижданията. Детските градини обаче не се затварят, макар че много от децата са болни. Там най-важен е филтърът на входа – да не се допускат болни деца, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Няма да има и грипна ваканция за училищата, тъй като директорите не са отчели над 30% болни. 

От грип боледуват всички възрастови групи, но най-много децата до 14 г. и младите хора. При децата се наблюдават и най-много усложнения – парингит, бронхит, пневмонии, по-рядко, но има менингит и енцефалит. В момента най-много са случаите на пневмония след вирусната инфекция. Най-често пневмониите, които започват като усложнение на грипа – 80%, се причиняват от пневмококи, хемофилус инфлуенце и други микрооргнизми, а останалите се дължат на вътреклетъчни причинители.

Лекарите предупреждават, че най-добрият начин да се справим с грипа в началото, е като си останем у дома, почиваме и пием повече течности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Седем прости средства срещу грипа
Грипът провокира възпаление на апендицита
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -