петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВозят пациенти и с хеликоптер в новото спешно отделение на Окръжна болница

Возят пациенти и с хеликоптер в новото спешно отделение на Окръжна болница

Новото Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ в София, известна като Окръжна болница, което бе открито в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Петър Москов, ще обслужва около 40 000 пациенти годишно. Модерното съоръжение e разположенo на повече от 1000 кв.м. площ. Разполага с 10 легла за прегледи, 2 противо-шoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. На разположението на спешните лекари е и операционна зала за хирургически интервенции. Болницата вече има и работеща площадка за хеликоптери. Държавата ще плаща за медицинската помощ по въздуха.

speshno5Лекарите в „Св. Анна“ ще лекуват пациентите си с най-модерната техника, предлагана в България. В отделението има ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лоборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата. Общата сума на инвестицията е за над 1 млн. лева, като тя е осигурена от българското правителство. Съгласно концепцията на Министерството на здравеопазването, идентични центрове ще бъдат изградени във всички областни градове в България.

При откриването стана ясно, че средната заплата на лекар, работещ в спешно отделение, е 1 500 лева, а на медицинска сестра – 900 лева. Данните са от началото на годната. Необходимите средства в размер на 20 млн. лева са осигурени от държавата. Това бе съобщено от министър Москов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -