Вижте новите правила за ваксината на Астра Зенека

PRINT
поставяне на ваксина странични ефекти

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ето и решенията на Националния оперативен щаб:

  • Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
  • Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
  • Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.
  • При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, сподели, че е скептичен за смесването на два вида ваксини, тъй като досега няма приключило клинично проучване и може само да се гадае за ефективността от такава комбинация. Той поясни, че тромбозата се получава по-често при жени с хормонален дисбаланс, сърдечносъдови проблеми и други рискови фактори. Препоръката му е към хората, получили първа доза от Астра Зенека, да завършат имунизацията си с втора доза, ако не са имали сериозни странични ефекти от първата.

Доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница, допълни, че се допуска смесване на два вида ваксини за COVID-19, макар че лично тя е скептична за резултата от този микс. Всички разработени до момента препарати дават висок процент на защита и може би затова се мисли за комбинирането им.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Вижте новите правила за ваксината на Астра Зенека беше последно модифицирана от: април 20th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *