петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВикат ни с писмо на преглед за рак

Викат ни с писмо на преглед за рак

За първи път у нас хора, които попадат в рискови групи, ще бъдат викани с писма на преглед за онкологични заболявания, съобщиха от здравното министерство. Това ще стане факт догодина след старта на скринингови програми по проекта „Спри и се прегледай“. Той се финансира от еврофондовете, но дълго време – от 2009 г., беше в застой.  Заболяванията,  за които ще бъдат преглеждани по-големи групи от населението, са рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво.

Първата стъпка е изготвяне на скринингов регистър с данни за рисковите групи. Той трябва да е готов на 23 януари, поясни министър Десислава Атанасова. Прегледите ще бъдат извършвани при специалисти по различните туморни локализации. Всички хора, които попадат в групите за скрининг, ще бъдат известени с писма да се явят на преглед в най-близкия и удобен за тях кабинет.

Друга мащабна кампания с европейско финансиране – „Информирани и здрави“ приключи през тази година. По нея бяха проведени информационни кампании за рисковите фактори за здравето на хората – пушене, наркотици, вредата от солта и травматизма.

Особено важна програма за профилактика е стартиралата за първи път у нас програма за превенция на рака на маточната шийка. Програмата стартира през октомври, ваксината е безплатна и е предоставена на общопрактикуващите лекари и оттук нататък решението е на родителите на 12-годишните момичета, каза още Атанасова. „Искам да подчертая, че ваксината е доброволна, но в цял свят не е открит по-ефективен начин за предпазване на младите момичета от заразяване с човешкия папиломен вирус. Програмата се развива добре и информацията ми е, че много от родителите се възползват и ваксинират децата си“, допълни тя.

Продължават програмите за оралната профилактика на децата включваща безплатно поставяне на силанти, както и за борба с туберкулозата. През 2013 г. ще стартира и националната програма за борба с незаразните заболявания – диабет, онкологични, сърдечносъдови, планираме и проект за борба с остеопорозата. Предстои да бъдат оповестени подробностите за нея.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -