Викат ни с писмо на преглед за рак

PRINT
безплатни прегледи

За първи път у нас хора, които попадат в рискови групи, ще бъдат викани с писма на преглед за онкологични заболявания, съобщиха от здравното министерство. Това ще стане факт догодина след старта на скринингови програми по проекта „Спри и се прегледай“. Той се финансира от еврофондовете, но дълго време – от 2009 г., беше в застой.  Заболяванията,  за които ще бъдат преглеждани по-големи групи от населението, са рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво.

Първата стъпка е изготвяне на скринингов регистър с данни за рисковите групи. Той трябва да е готов на 23 януари, поясни министър Десислава Атанасова. Прегледите ще бъдат извършвани при специалисти по различните туморни локализации. Всички хора, които попадат в групите за скрининг, ще бъдат известени с писма да се явят на преглед в най-близкия и удобен за тях кабинет.

Друга мащабна кампания с европейско финансиране – „Информирани и здрави“ приключи през тази година. По нея бяха проведени информационни кампании за рисковите фактори за здравето на хората – пушене, наркотици, вредата от солта и травматизма.

Особено важна програма за профилактика е стартиралата за първи път у нас програма за превенция на рака на маточната шийка. Програмата стартира през октомври, ваксината е безплатна и е предоставена на общопрактикуващите лекари и оттук нататък решението е на родителите на 12-годишните момичета, каза още Атанасова. „Искам да подчертая, че ваксината е доброволна, но в цял свят не е открит по-ефективен начин за предпазване на младите момичета от заразяване с човешкия папиломен вирус. Програмата се развива добре и информацията ми е, че много от родителите се възползват и ваксинират децата си“, допълни тя.

Продължават програмите за оралната профилактика на децата включваща безплатно поставяне на силанти, както и за борба с туберкулозата. През 2013 г. ще стартира и националната програма за борба с незаразните заболявания – диабет, онкологични, сърдечносъдови, планираме и проект за борба с остеопорозата. Предстои да бъдат оповестени подробностите за нея.

СНИМКА: ТК

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Викат ни с писмо на преглед за рак беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *