вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВажно: ТЕЛК ще може да решава само по документи!

Важно: ТЕЛК ще може да решава само по документи!

ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място. Това означава, че ако човек не се яви на насрочената дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение само по документи.

Министерството на здравеопазването е изпратило изрично указание, в условията на въведеното у нас извънредно положение, всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед (когато това е приложимо).

Какъв е пътят на онкоболните до ТЕЛК?

На председателите на ТЕЛК е препоръчано своевременно да уведомяват лицата, че ТЕЛК ще се произнася само по документи, т.е. че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.

В случаите, в които гражданите трябва да изпратят допълнителни изследвания и консултации и това е неизбежно, ТЕЛК следва да уведомят съответните лица писмено, с известия за доставка на писмото.

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната на извънредното положение. Това е записано в обнародвания днес Закон за извънредното положение.

По този начин пациентите и лекарите биват улеснени, а успоредно с това ще се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция.

Извънредното положение в момента е обявено от 13 март до 13 април.

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -