четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВъвеждат електронна рецепта от декември след близо 10 г. чакане

Въвеждат електронна рецепта от декември след близо 10 г. чакане

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това се казва в прессъобщение на Министерство на здравеопазването, като се цитира доклад на ръководен екип в МЗ,  ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система /НЗИС/. Документът е представен на новия здравен министър Костадин Ангелов.

Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията на НЗИС се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации, се казва още в прессъобщението.

Електронната здравна карта ще е чип в новите документи

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на  електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.  

Баркод сменя хартиената рецепта от 2014 г.

За въвеждането на електронна рецепта в България се говори от около десетилетие. Първият, пък, когато се създаде очакване в обществото за скорошната й поява, беше през 2011 г. по времето на министър Стефан Константинов. След това отново през 2013 г. шефът на НЗОК тогава д-р Пламен Цеков съобщи, че електронната рецепта тръгва през 2014 г. Шест години по-късно – август 2020 г. на медиите отново се поднася новината за предстоящия старт. Засега няма подробности, как тя ще бъде вързана и синхронизирана с вече съществуващи софтуери за отчитане към болници и доболнична помощ. 

Редактор Ина Димитрова  

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -