Ваксинират безплатно за морбили в мобилен кабинет

PRINT
ваксина грип

Мобилен кабинет с екип ще бъде разположен от утре в кв. Христо Ботев, София, където ще бъдат поставяни безплатно ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, за които има данни, че са без имунизация или с пропуск в имунизационния статус. Това съобщават от здравното министерство, като разпореждането е на Столична РЗИ. Кабинетът ще е разположен  в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ с адрес кв. Христо Ботев, ул. 511, № 22.

27 са вече официално потвърдените случаи на острото заразно вирусно заболяване.  Три от последните съобщени случаи са именно от кв. Христо Ботев в столицата. Сред тя е бременна 19-годишна жена и 9-месечното й бебе. Всички заразени до момента са без поставена ваксина. По-тежките случаи на болни с морбили са настанени в инфекциозното отделение на болница „Света Анна” (Окръжна болница).

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Кой е в риск да се разболее от морбили

 

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Здравните власти се обръщат към родителите с молба при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Какви са страничните ефекти от ваксините

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Ваксинират безплатно за морбили в мобилен кабинет беше последно модифицирана от: февруари 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *