събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВаксината срещу папилома вируси - вече безплатна и за 13-годишните

Ваксината срещу папилома вируси – вече безплатна и за 13-годишните

От тази година страната ни ще осигури финансиране за имунизиране срещу рак на маточната шийка (РМШ) и на 13-годишните момичета като по този начин се присъедини към над 52 държави в Европа, както и Австралия, Канада, САЩ, Африка и др., които са разширили обхвата на имунизацията. Това стана ясно при отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, което се проведе в Народното събрание.

Досега право на безплатна ваксина имаха само 12-годишните момичета. Тя е препоръчителна, а не задължителна. Тоест родителите решават дали да се възползват от възможността за имунизация. Има и друга промяна – досега ваксината се прилагаше чрез три дози, за да се постигне максимална ефективност. Според експерти обаче наблюденията на ваксинираните момичета сочат, че и след две дози се постига сравнително висок имунитет. С промяната повече момичета ще имат възможността да се възползват от безплатната имунизация, без допълнителни публични разходи. След старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г. България се присъедини към повече от 40 държави в световен мащаб, които поемат имунизацията на 12-годишните момичета срещу заболяването с публични средства.

По данни на Министерството на здравеопазването от октомври 2012 г. до декември 2014 г. първа доза на ваксината са получили 17 011 момичета, с втора доза са 15 086, а с трета – 12 720 момичета. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка.

Всяка година в България се разболяват над 1000 жени, като по данни на Българския Национален Раков Регистър (БНРР) за 2013 г. броят им е 1092. В световен мащаб 530 000 нови случаи се диагностицират годишно и според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г.

Проучване, проведено в Шотландия и публикувано през април 2014 г. в British Journal of Cancer показва намаляване на случаите на HPV16 и 18 тип сред ваксинирани момичета от 29.8% до 13.6 %, в зависимост от възрастта.

Проучване, проведено в Англия и публикувано в медицинския журнал Elservier през ноември 2013 г., показва намаление в честотата на разпространение на HPV 16/18 при сексуално активни млади жени, след въвеждане на HPV имунизационна програма в Англия. Общата редукцията в разпространението на НРV 16 и 18-ти тип при 16-18 годишните е 65% в постимунизационния период, докато при момичетата на 19-21 години е 44%. Такава разлика няма при жените на 22-24 години.

Десетки проучвания, провеждани през последното десетилетие доказват ефикасността, имуногенността и безопасността на ваксините срещу рак на маточната шийка.

Над 170 милиона дози от тях са поставени в световен мащаб, а най-дългото проследяване на ваксиниран контингент възлиза на 9,4 години.

Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар, да получи повече информация на сайта на Националната програма http://hpv-vaccine.bg.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -