В „Люлин“ – София вече имат своя „Бърза помощ“

PRINT

Жителите на столичния район „Люлин“ вече ще имат по-бърз и лесен достъп до „Бърза помощ“, след като в квартала им бе открит филиал на спешната помощ.  До края на годината ще бъдат открити още две подобни бази на Спешна помощ – в 5-то ДКЦ в район „Студентски“ и в 24-то ДКЦ в район „Надежда“.

Първият изнесен филиал на ЦСМП-София бе открит точно преди месец в 16-то ДКЦ в район „Кремиковци“.  Министър Десислава Атанасова отбеляза, че целта е екипите да бъдат максимално близо до хората, за да реагират по възможно най-добрият начин, тъй като по принцип „Бърза помощ“ в София е изключително натоварена. На смяна работят по 15-18 екипа вместо необходимите двойно повече. Затова в много случаи хората чакат линейката по час и дори по-дълго.

От януари до 31 октомври 2012 г. в Центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна са постъпили 667 093 повиквания. 116 924 от тях са постъпили само в ЦСМП София-град. Изпълнените повиквания са общо 649 548, от тях 106 851 са поети от столичната Спешна помощ.

Според данните за цялата страна в 1 230 случая медицинските екипи не са открили подадените адреси, а при 7 380 от обажданията не са открити посочените в сигнала лица. Това показва, че при 8 610 от всички обаждания към ЦСМП в страната гражданите са подали или грешни, или фалшиви координати, а лекарите са били подвеждани. Тази негативна статистика се откроява най-силно в София, където в 566 от случаите не е открит посочения адрес, а при 2 243 – посоченото лице. 7 264 души от потърсилите помощ в столицата впоследствие са се отказали от нея.

За 10-те месеца екипите на ЦСМП в цялата страна с мобилни екипи и във филиалите си са оказали помощ на 619 866 възрастни и 66 885 деца. В столицата медицинска помощ са получили 102 845 възрастни и 11 343 деца. За отчетения десетмесечен период след намесата на спешните екипи от цялата страна в болница са приети 149 783 възрастни и 22 915 деца. В София хоспитализираните възрастни са 27 507, а децата – 2 914.

Анализът на база на брой изпълнени повиквания и брой хоспитализирани пациенти сочи, че едва един от четири случаи състоянието на пациента е било спешно и е имало нужда от болнично лечение. Тези данни в различните области на страната значително се различават. Така например екипите на ЦСМП в София транспортират до болнично лечебно заведение всеки трети пациент, а в Перник това се случва едва при всеки 52-и, в Сливен – всеки 44-ти.

Свързани теми: Тумба ромски майки във „Факултета“ забавили линейката за Димана

Пийнали младежи разкарват спешен екип, хванали се на бас кога ще дойде линейката

Грешките в спешната помощ – заради неопитни лекари

Шефът на „Бърза помощ“: Викат ни и за мъж, одраскан от котка

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В „Люлин“ – София вече имат своя „Бърза помощ“ беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *