В Бургас откриха ново инфекциозно отделение

PRINT

Здравният министър проф. Николай Петров откри новоизграденото инфекциозно отделение в МБАЛ Бургас. Така се завършва един исторически цикъл от развитието на многопрофилната болница в интерес на гражданите на Бургас и региона, както и на всички пребиваващи в активния курортен сезон, каза той на церемонията. Проектът за новото отделение е реализиран със средства от МЗ и от Община Бургас.

За строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинска апаратура МЗ е отпуснало 1 460 000 лв. Община Бургас е инвестирала 110 000 лв. за оборудване – легла, шкафове и др. дребни мебели, и закупуване и инсталиране на модерна пречиствателна станция за отпадни води.

Инфекциозното отделение е единственото на територията на област Бургас, което обслужва пациенти с инфекциозни заболявания в планов порядък и спешен ендемичен характер. В отделението работят 6 лекари, 14 медицински сестри, 9 санитари и един дезинфектор. Към отделението съществува и ентероколитен сектор за деца с тежки инфекциозни проблеми. Новоизграденото инфекциозно отделение разполага с 40 легла, в това число и легла за пациенти с тежък имунен дефицит, хепатални заболявания и др.

Министър проф. д-р Николай Петров подчерта, че модернизирането на лечебните заведения в страната и осигуряването на инвестиции за тяхното съвременно развитие е една от основните задачи, които стоят за решаване в системата на българското здравеопазване. В тази връзка той даде висока оценка на усилията на ръководството на МБАЛ Бургас за реализираните инициативи, свързани с обновяването и модернизирането на лечебното заведение. В момента са в ход проекти по оперативните европейски програми за създаване на Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания и проект за енергийна ефективност. Предстои стартиране и на проектите за Център по трансфузионна хематология, за нова Шокова зала, за изграждане на болнична кухня със столова и ресторантска част, за която предстои провеждане на процедура по ЗОП.

По-късно министърът на здравеопазването съвместно с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков проведе работна среща с директори на държавни, общински и частни лечебни заведения. Проф. Петров запозна здравните мениджъри с приоритетите на МЗ, сред които основно място имат проектът за Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г., създаването на Националния съвет за цените на лекарствата, промените в подзаконови нормативни актове. В хода на състоялата се дискусия бяха обсъдени проблемите на финансирането на болниците, преодоляването на недостига на специалисти, както и отстраняването на пречките за специализациите на младите лекари. „Публичният финансов ресурс за здравеопазване е приблизително един и същ и само създаването на справедлив механизъм за неговото разходване може да гарантира финансова стабилност на лечебните заведения“, подчерта здравният министър.

В края на своята работна визита в гр. Бургас проф. д-р Николай Петров посети Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст. Домът е сред четирите най-големи в страната и в него се полага специализирана медицинска грижа за недоносени деца и деца с вродени малформации. Здравното заведение е особено важно, защото в него нуждаещите се деца получават здравни грижи за по-продължителен период след изписването им от болниците за активно лечение. След като се запозна с работата на всички звена в Дома, проф. д-р Николай Петров изрази високата си оценка за грижите, които персоналът осигурява за нуждаещите се деца и заяви, че МЗ ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа.

СНИМКА: МЗ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В Бургас откриха ново инфекциозно отделение беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *