Улеснява се режимът за предписване на биологични продукти

PRINT
артрит ревматизъм

 

Отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на 6 месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит. Това съобщават в писмо до медиите от НЗОК след проведена среща с представители на пациентски организации на ревматологично болните.

От НЗОК допълват, че с Решение на Надзорния съвет на касата бе променен режимът за изписване на биологични лекарствени продукти за пациенти над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС.

Викат в София пациенти за биологични лекарства само при първо изписване

На срещата са били обсъдени редица теми, сред които достъпът на пациентите до специализирана извънболнична ревматологична помощ, провеждане на лабораторни изследвания в амбулаторни условия и др. Представителите на пациентските организации са били удовлетворени от постигнатото в диалог облекчаване на режима за предписване на терапия с биологични лекарствени продукти, пишат от касата.

С промяната на режима на протоколите от IA на  IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания  отпадна и необходимостта от множество документи.

Пълен набор заявителни документи здравноосигурените предоставят в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в следните случаи:

  • при започване на лечение;
  • при първо продължение;
  • при промяна в дозовия режим;
  • при смяна на терапията.

При продължаване на същата терапия – трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола – оригинал на нов “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр.  МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Улеснява се режимът за предписване на биологични продукти беше последно модифицирана от: декември 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *