Улеснява се режимът за предписване на биологични продукти

PRINT
артрит ревматизъм

 

Отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на 6 месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит. Това съобщават в писмо до медиите от НЗОК след проведена среща с представители на пациентски организации на ревматологично болните.

От НЗОК допълват, че с Решение на Надзорния съвет на касата бе променен режимът за изписване на биологични лекарствени продукти за пациенти над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС.

Викат в София пациенти за биологични лекарства само при първо изписване

На срещата са били обсъдени редица теми, сред които достъпът на пациентите до специализирана извънболнична ревматологична помощ, провеждане на лабораторни изследвания в амбулаторни условия и др. Представителите на пациентските организации са били удовлетворени от постигнатото в диалог облекчаване на режима за предписване на терапия с биологични лекарствени продукти, пишат от касата.

С промяната на режима на протоколите от IA на  IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания  отпадна и необходимостта от множество документи.

Пълен набор заявителни документи здравноосигурените предоставят в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в следните случаи:

  • при започване на лечение;
  • при първо продължение;
  • при промяна в дозовия режим;
  • при смяна на терапията.

При продължаване на същата терапия – трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола – оригинал на нов “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр.  МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Улеснява се режимът за предписване на биологични продукти беше последно модифицирана от: декември 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *