Улесниха достъпа на пациенти до специализирана ТЕЛК

PRINT
преглед пациент лекар

Специализираните ТЕЛК по три групи специалности – очни, белодробни и психични заболявания, се закриват, реши днес на свое заседание Министерски съвет. Освидетелстването на пациентите вече ще става в обикновените ТЕЛК, като в тях според случая ще се вика съответният специалист.

Нов момент е, че се дава възможност всички работещи в ТЕЛК да упражняват лечебна дейност. В същото време докторът си запазва правото на отвод – например ако комисията гледа документите на техен пациент. 

Промяната се налага, тъй като старият модел не сработи в интерес на пациентите. Поради недостиг на специалисти бяха сформирани много малко на брой специализирани комисии в страната. За очни болести например за цялата страна имаше само четири – във Варна, Пловдив, Плевен и София, по белодробни болести – осем в Бургас, Варна, Търново, Враца, Пловдив, София, Софийска област и Русе, и също толкова по психични заболявания.

С гласуваните проблеми ще се подобри работата по медицинската експертиза и ще се облекчи обслужването на гражданите. При това положение няма да има забавяне в издаването на експертните решения на комисиите. Общо през 2011 г. специализираните ТЕЛК са извършили 47 145 освидетелствания (очни – 13213, психични болести – 21 325). Средно един състав е гледал по 2 666 случая при годишен норматив за натовареност – 1500 .

Специализираните ТЕЛК не изпълниха предназначението си поради липса на желаещи специалисти да работят в областта на медицинската експертиза, арументират се от МЗ. Комисиите бяха претоварени, а сроковете за решенията – дълги. Причината за това е, че съгласно разпоредбите досега не се разрешаваше те да упражняват лечебна дейност, което отблъсваше лекарите. Пациентите трябваше да чакат дълго, понякога с години, за да бъдат освидетелствани по съответното медицинско направление. Налагаше се и да да пътуват до градовете, където бяха 7-те комисии и това ограничаваше достъпа.

Свързана тема: Какъв е пътят на онкоболните до ТЕЛК?

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Улесниха достъпа на пациенти до специализирана ТЕЛК беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *