четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПациенти и каса на нож заради централизираното изписване на нови лекарства

Пациенти и каса на нож заради централизираното изписване на нови лекарства

Близо 5000 пациенти с ревматични заболявания, диагностицирани за първи път, остават без лечение за неизвестно колко време. Причината е в неясния статут на Постоянната експертна комисия (ПЕС), която трябваше да замени експертните лекарски комисии по места, които до момента назначаваха първичното лечение на тези пациенти. Това съобщават от АПРА – оранизацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Малко по-рано от здравната каса изпратиха съобщение, според което решението само една комисия в София да назначава скъпото лечение остава, но ще бъде „създадена необходимата организация, така че при необходимост на всеки пациент да бъде осигурен достъп до  ПЕС.“ Не става ясно обаче как конкретно ще стане това. Практиката в други европейски страни е да се поемат разходите за път на пациентите.

В срещата са участвали Националия консултант по ревматология , Председател на Българско дружество по ревматология проф. Румен Стоилов, водещи ревматолози – председатели на Експертните лекарски комисии по ревматология, пациентските организации и експертите на НЗОК.

В съобщението на НЗОК се казва още, че експертите по ревматология са се съгласили, че придвижването на пациентите до София представлява известна трудност. Според тях имало и редица положителни аспекти в сегашната ситуация: стриктна оценка на поставената диагноза и прецизиране на медицинската целесъобразност на започването на лечение с биологични лекарствени продукти, както и смяна на лекарствения продукт с друг при спазване на строги критерии.

Пациентите остават против централизираната комисия

Мнението на пациентите за проведената среща обаче е друго. От организациите АПРА, Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ-АС) категорично се обявиха против централизирана комисия. Само тази комисия единствена ще има правото да отпуска лекарства за лечението на редица ревматични заболявания.

Председателите на Експертните лекарски комисии по ревматология по места са заявили, че са поставени в нонсенс – не могат да предписват първично лечение, не могат да изпращат и пациентите към ПЕС, защото към момента тя е с неясен юридически статут. Така новодиагностицираните пациенти остават без лечение, неясно за колко време. С пациентите, чиято терапия трябва да бъде променена, ситуацията е същата. Добавя се и напрежението,  свързано с ненужни пътувания и дълго чакане.

Първите 6 месеца са най-важни за лечението на пациентите. У нас обаче те се сблъскват с редица ненужни административни процедури като експертни съвети, ориентирани главно към финансово-икономическите критерии на НЗОК. Пациентската организация не смята, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза. Комисията връща пациенти за ненужно хоспитализиране, не гарантира добро лечение и ранен достъп до качествена услуга. Най-доброто решение за момента и в услуга на ранният достъп е над 5000 души от цялата страна да продължат да получават лечението си в най-близката ЕЛК, смятат от пациентските организации.

Ето още какво казват те: „Ние смятаме, че достъпът на пациентите не само не трябва да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни хора от цялата страна, а напротив. Трябва да има комисии и в други градове на страната, за да не се налага те да пътуват. Николай Недялков от сдружение „АПРА“ сподели европейския и световния опит в Холандия, Гърция, Турция, САЩ, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или съвети, които да назначават терапия и предписват медикаменти. Това право принадлежи само на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.“

От АПРА предлагат следните решения: пълна отмяна на централизираната комисия и връщане на лечението по места. За целите на контрола, представители на НЗОК по места могат да бъдат включени в Експертните лекарски комисии. Професори по ревматология от ПЕС също могат да посещават комисиите по места, вместо да пътуват пациентите. Много бихме искали и в България да се приложи европейския опит – а именно – пълна липса на комисиите и ранен достъп до лечение, предписан от първия специалист-ревматолог.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -