вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТръгна здравната карта за Европа

Тръгна здравната карта за Европа

От днес е възобновено издаването на Европейска здравна карта, съобщиха от касата. Издаването на документа, с който българите ползват безплатна медицинска помощ при спешни и неотложни състояния в чужбина, бе преустановено в началото на май. Договорът със стария изпълнител изтекъл, а конкурсът за определяне на нов отне над 6 месеца заради обжалванията, стана ясно от обясненията на касата.

Документите за Европейска здравно-осигурителна карта (ЕЗОК) вече ще се подават в 276-те клона на „Български пощи“ в страната, поясняват от НЗОК. Списъкът им може да се види на интернет страницата на НЗОК – www.nhif.bg, както и във всяка районна здравноосигурителна каса. Старите офиси, където до пролетта се издаваше картата за чужбина, вече няма да работят.

Формулярът – заявление за издаване на ЕЗОК, ще се получава безплатно на място в пощенската станция. Може да бъде разпечатано и от сайта на здравната каса.  Подава се лично, като се представя задължително лична карта и се оставя копие от нея. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представя акт за раждане и личната карта на единия от родителите, като се оставят копия от двата документа. Отпада досегашното изискване за наличие на снимка и подпис върху ЕЗОК. Запазва се изискването документите да се подават, както и готовите ЕЗОК да се получават, лично или от нотариално упълномощено лице. Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е 15 дни.

Цяло лято, когато българите най-много пътуват в чужбина, хората ползваха по принуда временно удостоверение вместо европейска карта заради проточилия се конкурс. Имаше и оплаквания, че не всички страни в ЕС признават удостоверението.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -