Тръгна модернизацията на онкоклиники за 148 млн. лв.

PRINT

След 2 г. диагностиката и лечението на онкоболните ще се осъществяват без забавяне и излишно разкарване на пациентите. Освен това ще бъдат много по-ефективни. Това стана ясно днес, след като в Министерството на здравеопазването официално бяха подписани договори между някои от най-големите болници у нас и изпълнители на строително-монтажни дейности. Сега линейните ускорители у нас са три и често аварират поради претоварване, а до края на 2014 г. трябва да бъдат купени още общо 11 апарата. Общо 148 млн. лв. ще бъдат налети по програма „Регионално развитие“ в 13 болници.

За лъчелечение с модерен линеен ускорител сега в София се чака 2-3 месеца. За болните от рак е неприятно преживяване, когато те се развалят, защото терапията им се отлага. За лечебните заведения това е допълнително натоварване, защото плащат скъпите ремонти от собствения си ограничен бюджет. В Националната болница по онкология в София сега ще бъде разширен  лъчетерапевтичният комплекс. Строително-ремонтите дейности възлизат на над 8 млн. лева, а договорът бе сключен с „Главболгарстрой“.. По рамковата програма на лечебното заведение ще бъдат осигурени магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, устройства за имобилизация на пациента и фотоволтаична система 32 kW. Договорите за апаратурата са за 14 797 861 лв.

Онкологичен и лъчетерапевтичен център ще бъде изграден в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Девня Трейд“ ООД, като договорът е за 3,3 млн. лева. Предстои подписване за доставка на модерна апаратура на стойност около 14 млн. лева. По тях болницата ще получи два линейни ускорителя, компютър-томографски симулатор, магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациента. В тази болница и в Онкологията във Варна ще бъдат закупени четири линейни ускорителя.

Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания ще бъде изграден в УМБАЛ „Александровска“. Стойността на договора с изпълнителя „СТРЕЗА“ ЕООД е в размер на 183 669 лв. Допълнително за апаратура ще бъдат отделени 10,3 млн. лева. Подписан беше договор и за изграждане на център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Там ще бъдат извършени строително-ремонтни работи на стойност 331 261 лв.

По оперативна програма „Регионално развитие“ са осигурени и средства за няколко общински лечебни заведения в размер на 139 млн. лв. С тях ще бъдат финансирани Комплексните онкологични центрове в София, Стара Загора, Хасково, Враца, Шумен, Пловдив, Русе, Велико Търново, Бургас и Благоевград. Пари за подобряване на ефективността в управлението си ще получат болниците в Лом, Казанлък, Самоков, Гоце Делчев, Свищов , Балчик, Велинград, Карлово и Сандански. Други осем пък ще бъдат финансирани със средства за преструктурирането им в болници за долекуване – Бяла, Омуртаг, Етрополе, Свиленград, Тетевен, Разлог, Тутракан и Исперих. Пет общински болници ще се преструктурират в медицински центрове – Малко Търново, Годеч, Котел, Генерал Тошево и Тервел.

Свързани теми: Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска

Апаратът за лъчелечение в Онкологията повреден, стотици болни без терапия

Болници премятат болни с рак, слагат късно диагноза

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тръгна модернизацията на онкоклиники за 148 млн. лв. беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *