Телемедицината с нови възможности за сърдечноболните

PRINT

Пациенти и близки на хора със сърдечно-съдови заболявания дискутираха в София новите възможности, които телемедицината предоставя, заедно с проф. Асен Гудев, началник на Клиника по кардиология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и д-р Николай Поройлиев. Д-р Поройлиев е ангажиран към имплантиране на електрокардиостимулатори и пред- и следболнично ЕКГ проследяване на пациенти. На научното кафе бяха обсъдени и медицинските проучвания за иновативното прилагане на холтерите, теле-рехабилитацията и създаване на иновативна онлайн платформа при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Иновацията представлява проследяване на витални показатели на пациента (ЕКГ, кръвно налягане, кантар, велоeргометър и т.н.) от разстояние посредством съвременните технологии за пренос на данни с цел осъществяване на пълноценната рехабилитация на пациента в домашни условия. Особено важно е телемедицинското наблюдение по време на възстановяване на пациенти в отдалечени райони с нищожно покритие на лекарска помощ.

Кардиологичната телерехабилитация позволява на екип от медицински специалисти, намиращи се в специално оборудван контролен център да проследяват от разстояние виталните показатели на пациента, да назначават съответни тренировъчни режими, да следят промяната в жизненото състояние на пациента при различни натоварвания, да бъдат в постоянен контакт с него, както и да следят и да коригират медикаментозното лечение.

Благодарение на научния прогрес, медицината е способна да спасява все повече животи.  Факт е нарастващият брой на пациенти със сърдечна недостатъчност  (СН), която е сериозен проблем в модерната кардиология. Статистиката показва, че повече от 10 милиона души страдат от СН в Европа, и 4 милиона в САЩ. Резултатите до момента показват, че  на пациенти, страдащи от СН, се препоръчват ежедневни упражнения и тренировки. Проблемът е, че медицината се нуждае да се „договори” с тази визия на кардиологичната рехабилитация (КР) за всички пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Ето темите, по които участниците в Научното кафе за теле-рехабилитация дискутираха:

 1. Моделът на теле-рехабилитацията

Няма насоки по отношение на теле-рехабилитацията на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност. Целта на дискусията в Научното кафене „Теле-рехабилитация“ е да предложим иновативен модел.

 1. Отговорности на лекаря:
 • Клинична оценка на пациента преди включване, по време на и след кардиологичната рехабилитация.
 • Оптимизация на медицинското лечение
 • Оценяване на тестовете на пациентите
 • Планиране на тренировъчни упражнения
 • Осведомяване на пациентите за тяхната болест (как да разчитат сами притеснителните сигнали и симптоми)
 • Консултации по телефона с пациенти при възникнал проблем
 • Записване на медицинската история на пациента
 • Реакция при спешни случаи
 • Получаване на съгласието на пациента за кардиологична рехабилитация (да убеди пациента да попълни и подпише документ, с който той дава своето съгласие).

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПО ПРОГРАМА ХОРИЗОНТ 2020,  ПРОЕКТ СПАРКС – GRANT AGREEMENT 665825.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Телемедицината с нови възможности за сърдечноболните беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *