четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТаксата за лекар на пенсионерите става 1 лв. от 2014 г.

Таксата за лекар на пенсионерите става 1 лв. от 2014 г.

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година. От 129 народни представители, 86 бяха „за“, 31 – „против“, а 12 се въздържаха. Със закона се актуализира и тазгодишният бюджет на касата – 27 млн. лева, спестени от парите за подслушване, трябва да постъпят в хазната на НЗОК още тази година. С бюджета за Здравната каса догодина се предвижда още пенсионерите да плащат само по левче за посещение при личен лекар. Включени са също ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да се финансират от здравното министерство през 2014 г. Ведомството ще трябва да възстанови на НЗОК чрез трансфер сумите, които касата е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 1 януари – 1 април 2014 г.

Здравното ведомство ще плаща и за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и са завършили през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.

Дебатите по бюджета на касата обаче се превърнаха в литературно четене, което започна с реплика на бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова към колегата й от БСП Мая Манолова. „Потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но не разбирате и от право. Може би в обучението ви в Москва сте се ограничили в изучаване на манифеста на комунистическата партия. Силно се надявам поне да сте прочели „Престъпление и наказание“ на Достоевски“, обяви Атанасова. „Чела съм „Престъпление и наказание“, чела съм и „Идиот“, репликира Манолова.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -