Стотици дариха кръв след апела, че има недостиг

PRINT
болница

Стотици хора от цялата страна откликнаха на призива на Министерството на здравеопазването и се включиха през първия ден от обявената кампания за кръводаряване след възникналия недостиг на кръв и кръвни продукти от групите А и 0 (нулева). Не достигат количествата в София и Западна България в резултат на повишения брой оперативни интервенции в лечебни заведения в тези региони.

84 души доброволно дариха кръв в открития тази сутрин мобилен пункт в Министерство на здравеопазването. Сред първите кръводарители бяха министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Кръв в пункта дариха също и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Народната представителка Мая Манолова също стана кръводарител. В акцията се включиха също служители на МЗ и МТСП, десетки граждани на столицата.

В мобилния пункт в Министерски съвет днес следобед дариха кръв 30 служители. В Националния център по трансфузионна хематология от своята кръв дариха 110 души, а други 55 станаха кръводарители в мобилния кабинет, открит в централата на БЧК.

По инициатива на Христо Стоичков в Ловеч също беше организирана кампания за кръводаряване. В акцията се включиха треньори и футболисти от футболния отбор „Литекс“ , които дариха кръв в многопрофилната областна болница в града.

В областите в Западна България, където недостигът от кръв и кръвни продукти е най-голям, на призивите за кръводаряване днес са се отзовали 73 души – Благоевград 22 души, във Враца -14 души, Видин-10 души, Кюстендил-14 души, Перник-13 души. Всички те са дарили кръв в кръвните центрове в областните болници.

Освен областите, където недостигът е най-голям, в кампанията се включиха и други региони на страната. 29 души в Хасково са се отзовали и са дарили кръв в двата разкрити пункта в града. Кампанията там продължава до 18.09. В Стара Загора 30 души са дарили кръв, в Плевен- 11, в Добрич-3.

В началото на следващата седмица кампанията по кръводаряване продължава по график като в нея ще се включат и други министерства и административни звена към тях.

На 17.09 от 10.00 ч. мобилни пунктове за кръводаряване са организирани в Министерство на правосъдието, където желание да станат дарители са заявили 95 души. На 18.09 от 11.00 ч. мобилен пункт ще има в Министерството на външните работи, а на 19.09 – в Министерството на околната среда и водите. Служители на Министерство на отбраната ще дарят кръв на 19, 20 и 21 септември като в кампанията ще се включат и от Националната гвардейска част и Военно издателство.

След среща между премира Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова беше решено областните управи да осигурят необходимите условия желаещите да дарят кръв да могат да го направят във всички областни градове. В Областната управа на София-област 20 души са пожелали да станат кръводарители по време на акцията, която ще се проведе на 17.09. Участие в кампанията ще вземат и служители от Областната управа във Велико Търново, където на 19.09 от 9.00 ч. също ще бъде разкрит мобилен пункт. В областите Варна,Силистра, Ямбол кръводарителската кампания стартира от понеделник и продължава до края на седмицата. В област Пловдив акцията за кръводаряване стартира от 18.09 и ще продължи до 21.09. Кръводарителска акция е организирана в Русе на 17.09-понеделник. Тя ще се проведе в учебни заведения в града, където традиционно се отзовават много млади хора.

Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места:

–          в НЦТХ – София, ул. „Братя Миладинови“ №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа

–          в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна“- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стотици дариха кръв след апела, че има недостиг беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *