сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСменят режима на изписване за хапчета при диабет

Сменят режима на изписване за хапчета при диабет

Ограничава се свободния достъп на пациентите с диабет тип 2 до съвременно лечение с инкретин-базирана терапия, сигнализираха от асоциация „Диабет“. Оттам внасят протестно писмо до министерството на здравеопазването, касата и омбудсмана. Причината са очаквани промени в реда за изписването на тези медикаменти. „Доколкото сме информирани, очаква се от свободно изписване от общопрактикуващи лекари и еднокринолози да се премине към режим на изписване с протоколи от РЗОК и/ или НЗОК, подобно на инсулините.

За нас това е неприемлива рестриктивна мярка, която драстично ще наруши достъпа ни до най-ефикасното и безопасно перорално лечение в момента! Това предложение е на НЗОК и е подкрепено с решение на Комисията по цени и реимбурсиране“, пишат от пациентската организация. Промяната ще засегне правата и интересите на близо 13 000 пациенти с диабет, които към момента не подозират за тази промяна. Решението било взето „на тъмно“ и без необходимия в подобни случаи диалог с националните консултанти, експертите към НЗОК и пациентската организация, подчертават от организацията.

Към момента няма промяна в режима на изписване на комбинираната инкретин базирана терапия на пациентите с диабет тип 2 –неинсулинозависим диабет, отговориха  от пресцентъра на НЗОК. Потвърждават обаче, че има направено предложение до Комисията по цени и реимбурсиране за промяна в реда на изписване – от джипитата, както е сега, да стане с протокол, каквато е практиката за болните с неинсулинозависим диабет на инкретин-базирана терапия. От НЗОК се аргументират,   че по този начин ще се осигури на пациентите по-добър контрол при лечението на това заболяване чрез изследвания за проследяване на състоянието им преди предписване и отпускане на тази терапия. Експертите на касата са на мнение, че промяната по никакъв начин няма да наруши достъпа на пациентите до лечение.

От асоциация „Диабет“ продължават да твърдят, че няма нито медицинска, нито социална обосновка за подобно решение. Пациентската организация очаква сериозно социално напрежение, прекъсване на лечението и влошаване на заболяването. Според нея много пациенти ще бъдат принудени да преминат преждевременно към 100% реимбурсираните по-скъпи лекарствени алтернативи и инсулини, което ще увеличи значително разходването на публични средства от НЗОК. В цял свят употребата на тази най-съвременна група медикаменти се насърчава, тъй като забавят еволюцията на заболяването и отлагат нуждата от лечение с инжекционни лекарства и инсулини, пишат още от асоциацията.

Свързана тема: Стволови клетки дават надежда на диабетиците

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -