сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЩе има ли дирекция за защита правата на пациентите?

Ще има ли дирекция за защита правата на пациентите?

Дирекция за правата на пациентите ще бъде създадена към Министерството на здравеопазването. Среща в тази връзка бе проведена между министър д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации – Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Ето кои лекарства се вземат само с електронна рецепта от 1 юни 2021 г.

До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията. По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“.

От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали. В момента по такива сигнали работи агенция „Медицински одит“, но там проверяват отделни сигнали на граждани, а не анализират слабости на системата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -