събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаШефът на "Пирогов" иска директно финансиране от здравното министерство

Шефът на „Пирогов“ иска директно финансиране от здравното министерство

Ще се боря „Пирогов“ да получи нов статут, който да не позволява лимити за дейността му, заяви директорът на спешния институт доц. Стоян Миланов. Идеята е цялото финансиране за лечението на масовия спешен пациент да става с пари от МЗ. Отделно работата с касата по договор можело да е същата като с другите болници.

Утре шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков отива в „Пирогов“, за да обсъди финансовите проблеми там. Според директора доц. Миланов само реанимацията в болницата е на червено с 500 000 лв. на месец. Нямам притеснения, че касата няма да ни плати надлимитна дейност, заяви проф. Генчо Начев, шеф на „Св. Екатерина“. Прогнозният бюджет за болницата му е с 2 млн. лв. по-малко на тримесечие от 2012 г. Новите частни болници обаче не само не довели до намаляване на пациентите, но дори напротив – за три месеца м.г. са били обслужени хора колкото за 10 месеца през 2011 г. Орязаните бюджети са плод на софтуерна грешка, до вчера не можехме да подадем отчетите си за януари, защото системата изхвърля реално обслужени хора, поясни д-р Димитър Димитров от болница „Св. Анна“. От 2013 г. лечебните заведения подават по нов начин онлайн отчетите си. Днес той разговарял с д-р Пламен Цеков и получил уверение, че грешката ще бъде поправена.

В специализираната болница по ортопедия в Горна баня обаче не вярват на обещанията на НЗОК, че ще плати и случаите над предварително определените в бюджета. 300 000 лв. са били средномесечните разходи през 2012 г., а сега са определени 250 000 лв. Нямаме гаранция, че ще ни бъде заплатено, ако лекуваме пациенти над предварително определения брой, заявиха лекари оттам.

Глас надигат и частните болници, които още чакат пари за дейности от 2008 и 2009 г. Това ги прави подозрителни към щедрите обещания на касата да плати всичко изработено. За цялата 2013 г. например на „Токуда“ е даден един пациент с инсулт за лечение чрез фибринолиза. Само през януари обаче е имало 4-ма такива пациенти. С над 64% са орязани разходите за недоносени бебета, въпреки че там лекували такива пациенти от цялата страна.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -