Шефът на НЗОК: Ще платим изработеното на болниците

PRINT

До сряда бюджетите на големи ключови болници, които се оплакаха от драстично орязване, ще бъдат преразгледани и коригирани. Това обяви на пресконференция директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. В подкрепа на това се изказа министър Десислава Атанасова, която призова да бъдат актализирани бюджетите на всички.

Тя увери, че диалогът с лечебните заведения се поддържа и няма да се стигне дотам, да се връщат пациенти. Най-сериозен се оказа проблемът в София, където според болниците прогнозните им бюджети са намалени с 30-40%. Не приемам упреците, че това са лимити, става дума за прогнозни обеми на работа, които всяко тримесечие ще бъдат актуализирани коригирани, допълни д-р Цеков. Грешка било да се мисли, че подадените сега бюджети за 2013 г. са константа. Той показа цифри, според  които за 2012 г. „Пирогов“ е усвоил 37,5 млн. лв., а за 2013 г. прогнозата е 34 млн. лв. Намалението не било 30%, а само около 10%. Не било вярно и твърдението, че касата ще ограничава бройката на ражданията. По закон дори неосигурените имат право на безплатна помощ в такава ситуация, като парите за тях дава Министерството на здравеопазването.

Всичко, което болниците отчетат за януари като свършена работа, ще бъде платено, увери той. Същото ще се случи и в края на тримесечието, т.е. на 28 февруари. Няма обяснение обаче, защо след като НЗКОК смята да плати напълно отчетената дейност болниците с обвързват с някакви прогнози, и то за всяка диагноза поотделно. Целта на касата е да следи в реално време движението на пациентите, тъй като сега болниците подават по електронен път всекидневно данни. Хората с определено заболяване са почти постоянна бройка и ако в дадена болница те се увеличават, то другаде трябва да намаляват, поясни д-р Цеков. За 2012 г. обаче хоспитализациите с нараснали с 50 000, а в много случаи касата се натъквала на леки случаи, които не се налагало да бъдат приемани в болница. Това обаче се правело, за да се усвояват средства. Тъй като при тях критериите формално били изпълнени, нямало как касата да откаже да плати.

90% от болниците в страната вече са подписали анекси за 2013 г. Тази година с НЗОК ще работят 350, или с 30 повече от 2012 г. Това също допринася за разпиляването на ресурса към повече партньори.

„Няма да подавам оставка както поиска лекарският съюз. Не съм видял решение на националния му съвет, както е по устав“, каза още д-р Цеков. Пациентските организации, зъболекарският и фармацевтичният съюз се разграничиха от призива той да се оттегли. Мотивът е да не се стига до дестабилизация на НЗОК в момент, когато се вземат важни решения. БЛС обаче няма да отмени националния протест на 28 февруари, четвъртък.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Шефът на НЗОК: Ще платим изработеното на болниците беше последно модифицирана от: март 29th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *