петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаШефът на НЗОК: Бизнесът плаща излишно за прегледи

Шефът на НЗОК: Бизнесът плаща излишно за прегледи

Профилактичните прегледи при джипитата да се признават от Испекцията по труда предлагат директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков и здравният министър Десислава Атанасова. Сега трудовите служби задължавали работодателите да организират изследвания и консултации със специалист. В същото време над 30 млн. лв., предвидени за профилактика в бюджета на НЗОК, не могат да бъдат напълно усвоени, обясни д-р Цеков.

Проблемът е заради същестувавщо споразумение между социалното министерство и работодателите. Прегледите, за които фирмите плащат, обаче се припокриват до голяма степен с тези при личните лекари като вид медицинска услуга. Трябва да се организира дебат и да се вземе  решение прегледите, извършени при джипитата, да се признават от инспекцията по труда, поясни д-р Цеков. Така ще се даде възможност личните лекари да си вършат работата и да извършат много повече профилактични прегледи, отколкото сега се отчитат, а от друга страна –  бизнесът ще се разтовари от допълнителни разходи.

Само някои от прегледите, които Инспекцията по труда препоръчва, изискват по-специализирана апаратура. Повечето се припокриват с изследванията, за които плаща касата. Подкрепям идеята, държавата дава средства за профилактика и е добре повече от тях да се усвояват, добави министър Десислава Атаносова. Социалното министерство очаква да види предложението и тогава ще даде мнение, каза министър Тотю Младенов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -