Шефът на НЗОК: Бизнесът плаща излишно за прегледи

PRINT

Профилактичните прегледи при джипитата да се признават от Испекцията по труда предлагат директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков и здравният министър Десислава Атанасова. Сега трудовите служби задължавали работодателите да организират изследвания и консултации със специалист. В същото време над 30 млн. лв., предвидени за профилактика в бюджета на НЗОК, не могат да бъдат напълно усвоени, обясни д-р Цеков.

Проблемът е заради същестувавщо споразумение между социалното министерство и работодателите. Прегледите, за които фирмите плащат, обаче се припокриват до голяма степен с тези при личните лекари като вид медицинска услуга. Трябва да се организира дебат и да се вземе  решение прегледите, извършени при джипитата, да се признават от инспекцията по труда, поясни д-р Цеков. Така ще се даде възможност личните лекари да си вършат работата и да извършат много повече профилактични прегледи, отколкото сега се отчитат, а от друга страна –  бизнесът ще се разтовари от допълнителни разходи.

Само някои от прегледите, които Инспекцията по труда препоръчва, изискват по-специализирана апаратура. Повечето се припокриват с изследванията, за които плаща касата. Подкрепям идеята, държавата дава средства за профилактика и е добре повече от тях да се усвояват, добави министър Десислава Атаносова. Социалното министерство очаква да види предложението и тогава ще даде мнение, каза министър Тотю Младенов.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Шефът на НЗОК: Бизнесът плаща излишно за прегледи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *