петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаШалове и шлемове вече няма да се признават за защита на закрито...

Шалове и шлемове вече няма да се признават за защита на закрито от 1 февруари

Шаловете и защитните шлемове вече няма да се признават като защитна материя на лицето срещу новия коронавирус. Това става ясно от заповед на здрвания министър проф. Костадин Ангелов, издадена на 26.01.2021 г. От 1 февруари до 30 април всеки, който влиза в закрито обществено място – магазин, кино, театър, офис на банка, поща и други места като например  обществения транспорт, трябва да носи защитна маска за лице. Към момента закриването на носа и устата може да става и с шал, но от идния понеделник правилата се променят.

Същото изискване важи и за откритите обществени пространства (паркове, предизборни митинги и др.), когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че и на тези места отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Единственото изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения. След 1 март се предвижда отпадане на забраната за работа на ресторантите и други заведения с изключение на нощните клубове. Изискването за маска няма да е задължително още за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

От 1 февруари отварят фитнесите и големите магазини, молове, както и кината при 50% заетост на местата. Малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител, настойник (попечител) или от друго пълнолетно лице.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:

– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.

От 29 януари пристигащите в страната трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест

Това е друга важна промяна, за която също бе подписана заповед вчера. Считано от 29 януари (петък) до 30 април 2021 г. се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -