Съдът отмени методиката, по която НЗОК плаща на болниците

PRINT
болница настаняване

Върховният административен съд отмени методиката, по която здравната каса плаща сега на болниците. това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС), който именно обжалва постановлението на Министерски съвет. Методиката  въвежда обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК.

БЛС обжалва постановлението веднага след приемането му на 10 януари 2013 г., като изложи доводи за неговата незаконосъобразност. Организацията реагира срещу нарушаването на процедурата за публично оповествяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ. Те бяха договорени с БЛС по време на предварителните преговори за Националния рамков договор за 2013 г., но тъй като договорът така и не бе подписан, впоследствие бяха игнорирани и касата сама наложи параметрите на медицинската помощ.

Това доведе до широко недоволство сред съсловието, тъй като на практика не беше променена стойността на редица медицински услуги. Според БЛС пряко засегнати са и здравноосигурените лица, тъй като недофинансирането на системата води до намаляване на качеството на медицинската помощ. Методиката на касата предвиждаше лимити по диагнози за всяка област. В основата й стоеше предположението, че заболеваемостта в общи линии е постоянна и ако в даден регион има ръст на пациентите с инфаркт например, то в друг те трябва да намалеят. На практика обаче много болници, сред които и такива със значение за националната сигурност като „Пирогов“, се оказаха с драстично орязани бюджети. До момента от НЗОК не са коментирали как ще става разплащането с болниците занапред след решението на ВАС.

Снимка: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Съдът отмени методиката, по която НЗОК плаща на болниците беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *