сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРодители принудени да правят на частно уж безплатните изследвания за градина

Родители принудени да правят на частно уж безплатните изследвания за градина

Джипита масово отказват да дават направления за здравните тестове на хлапетата, а лабораториите завъртяха луд оборот, съобщава в. „Телеграф“. Някои дори обявиха промоции на изследвания за глисти и паразити до края на септември на промоция. Сайт за колективно пазаруване пък предлага ваучери за пълен пакет детски изследвания с 55% отстъпка – за 15 лв. вместо за 33 лв. В някои лаборатории целият комплект от тестове достига 40 лв.

Съгласно наредбите родителите трябва да подготвят един куп здравни удостоверения, преди да пуснат детето си в ясла или забавачка. Най-много документи се изискват, когато хлапето за първи път ще посещава такова заведение. Освен здравна карта и имунизационен паспорт трябва да се представят отрицателни резултати от микробиологично изследване на фекална проба и от проверка за чревни паразити, които са направени до 15 дни преди детето да тръгне на градина. Иска се и изследване на кръв и урина, извършени една седмица преди постъпването. За ясла трябва да се представи и тест васерман на един от родителите.

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

По-малко бумаги се изискват за децата, които вече са посещавали ясла или градина, но са били във ваканция през летните месеци. Ако са отсъствали повече от 30 дни, те трябва да минат през микробиологично изследване на фекална проба. Ако пък са липсвали повече от два месеца, се правят изследвания за чревни паразити, при които се взимат проби от изпражнението и аналното отверстие. Всички трябва да представят и медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, издадена от личния лекар.

По принцип тези изследвания се поемат от здравната каса. Много джипита обаче не дават направления за тях, ако детето не е ходило на градина през лятото. За това сигнализираха родители, които.са били принудени да платят пробите на отрочетата си. „Личната лекарка на сина ми категорично отказа да ми даде талон за фекална и скоч проба. Обясни ми, че няма достатъчно направления за безплатни изследвания, и затова отпуска само за деца, които ще тръгват на ясла, разказва майка на 4-годишно момче. Това е абсолютно неправомерно, тъй като направленията за деца са без ограничение.

От здравната каса припомниха, че покриват едно кръвно изследване на дете на 3-годишна възраст и един път годишно изследване за чревни паразити за деца от 2 до 7-годишна възраст. Родители се съмняват, че някои лекари нарочно не дават направления, за да печелят лабораториите.

Пълен пакет изследвания за постъпване в ясла или градина излиза между 20 и 40 лева в различните лаборатории. В битката за повече клиенти много от тях са обявили специални намаления. Отстъпките в цените варират от 20 до 50%. По-тънко минават родителите на деца, които са посещавали ясла или забавачка, но са ги спрели през лятото. Те трябва да платят само за две изследвания – 8 лв.за микробиологично и 11 лв. за паразитологично. Официални тарифи е обявила дори Столичната регионална здравна инспекция. Тъй като нейните лаборатории нямат сключен договор със здравната каса, всички изследвания в тях се заплащат.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -