Регистърът за ражданията вече е достъпен онлайн

PRINT

От днес електронният регистър за ражданията е достъпен и на интернет-страницата на МЗ. Благодарение на това всеки желаещ може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и за всяка отделна област. До 11 часа на 10 януари в страната бяха регистрирани 1349 раждания, като най-много от тях са извършени в София град – 325, областите Пловдив – 150 и Варна – 92.

Електронният регистър беше създаден от МЗ в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Също така да се помогне за вземането на своевременни управленски решения. В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им.

Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола. В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си. Достъп до пълната информация в регистъра има МЗ. Регистърът се намира в изчислителния център на МЗ в НМКЦ и се поддържа от отдел „Електронно здравеопазване“. Изграждането му струваше 28000 лв.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Регистърът за ражданията вече е достъпен онлайн беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *