четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРеално болниците у нас били 250

Реално болниците у нас били 250

Спекулира се с броя на болниците у нас, реално работещите са около 250, заявиха от Националното сдружение на частните лечебни заведения у нас. Оттам са възмутени, че касата се оправдава с тях, за да обясни намалените бюджети. Насаждала се омраза към предприемачеството в здравеопазването.

Над 30 болници като тази в Девин не функционирали, но на хартия лицензът им не бил отнет и към тях също се разпределяли пари от общия ресурс.

Накараха ни да си направим прогнозите, но се оказа, че никой не е познал, заяви Бойко Пенков, шеф на „Софиямед“. Сега много частни болници били изправени пред фалит. От сдружението не вярват на обещанията, че ще се плаща надлимитна дейност. За декември, който е първи месец за финансовата 2013 г., НЗОК дължи още 640 000 лв. за надлимитна дейност на „Софиямед“ и 420 000 лв. на МБАЛ „Сердика“. За 2012 г. на частните болници не е платено абсолютно нищо и за реанимационната дейност, въпреки че лечението на такива тежки пациенти струва много скъпо.

Средното орязване на бюджетите на тези лечебни заведения било с 35-40%, а миналата година там са лекувани 18% от всички пациенти, постъпили в болница. Има дейности, които са оставени на нула за цели тримесечия, казват от сдружението. В „Токуда“ и МБАЛ „Сердика“ такива са хематологията и онкологията, а в МБАЛ „Св. Богородица“ – ендокринната хирургия. В същото време на болниците се поставяли свръхвисоки изисквания. За да извършваме гинекологични и хирургични операции, се изисква да имаме ОАРИЛ с 4-ма щатни анестезиолози, двама специализанти и 18 сестри, посочи д-р Тодор Хинов, управител на „Акта Медика“ в Севлиево. Заплатите на такъв персонал са поне 10 000 лв. на месец, а касата давала за ОАРИЛ през 2013 г. само 1200 лв.

„Недоразумение, некомпетентност или глупост“ – така частните болници  коментираха новата методика за разпределение на парите за болниците. До преди 3 г. нямало лимити или фиксирани бюджети за болниците и тогава дори оставали по 500-600 млн. лв. в бюджета на касата. Определяше се една сума за съответната област и регионалната каса заплащаше на всяка болница каквото е изработила, поясни Бойко Пенков, който е бил и директор на НЗОК. Сдружението настоява да се върне именно този принцип, при който парите следват пациента, за да може хората сами да избират къде да се лекуват, а не да обикалят коя болница не е изчерпала лимита си.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -