Реално болниците у нас били 250

PRINT

Спекулира се с броя на болниците у нас, реално работещите са около 250, заявиха от Националното сдружение на частните лечебни заведения у нас. Оттам са възмутени, че касата се оправдава с тях, за да обясни намалените бюджети. Насаждала се омраза към предприемачеството в здравеопазването.

Над 30 болници като тази в Девин не функционирали, но на хартия лицензът им не бил отнет и към тях също се разпределяли пари от общия ресурс.

Накараха ни да си направим прогнозите, но се оказа, че никой не е познал, заяви Бойко Пенков, шеф на „Софиямед“. Сега много частни болници били изправени пред фалит. От сдружението не вярват на обещанията, че ще се плаща надлимитна дейност. За декември, който е първи месец за финансовата 2013 г., НЗОК дължи още 640 000 лв. за надлимитна дейност на „Софиямед“ и 420 000 лв. на МБАЛ „Сердика“. За 2012 г. на частните болници не е платено абсолютно нищо и за реанимационната дейност, въпреки че лечението на такива тежки пациенти струва много скъпо.

Средното орязване на бюджетите на тези лечебни заведения било с 35-40%, а миналата година там са лекувани 18% от всички пациенти, постъпили в болница. Има дейности, които са оставени на нула за цели тримесечия, казват от сдружението. В „Токуда“ и МБАЛ „Сердика“ такива са хематологията и онкологията, а в МБАЛ „Св. Богородица“ – ендокринната хирургия. В същото време на болниците се поставяли свръхвисоки изисквания. За да извършваме гинекологични и хирургични операции, се изисква да имаме ОАРИЛ с 4-ма щатни анестезиолози, двама специализанти и 18 сестри, посочи д-р Тодор Хинов, управител на „Акта Медика“ в Севлиево. Заплатите на такъв персонал са поне 10 000 лв. на месец, а касата давала за ОАРИЛ през 2013 г. само 1200 лв.

„Недоразумение, некомпетентност или глупост“ – така частните болници  коментираха новата методика за разпределение на парите за болниците. До преди 3 г. нямало лимити или фиксирани бюджети за болниците и тогава дори оставали по 500-600 млн. лв. в бюджета на касата. Определяше се една сума за съответната област и регионалната каса заплащаше на всяка болница каквото е изработила, поясни Бойко Пенков, който е бил и директор на НЗОК. Сдружението настоява да се върне именно този принцип, при който парите следват пациента, за да може хората сами да избират къде да се лекуват, а не да обикалят коя болница не е изчерпала лимита си.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Реално болниците у нас били 250 беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *