четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРазрешенията за аптеки ще се дават от Агенцията по лекарствата

Разрешенията за аптеки ще се дават от Агенцията по лекарствата

Агенцията по лекарствата (ИАЛ) ще издава и отнема разрешения за откриване на аптеки. Това е една от най-важните промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, който бе приет на второ четене в парламента. Досега Висшият съвет по фармация имаше последен думата. От фармацевтичния съюз сега само ще дават информация за дипломата на магистър-фармацевта. Това бе една от горещите точки в законопроекта.

Друга важна промяна е сливането на двете комисии – по цените на лекарствата и за позитивния списък. Новата мегакомисия ще е решава и за цените, и за реимбурсирането. Съставът й ще бъде определен с решение на Министерския съвет. Депутатите обаче гласуваха квотите в нея. Здравното министерство ще има 5-има представители, НЗОК – също 5, председателят ще е от финансовото ведомство, а лекарският и зъболекарският съюз ще имат по един човек в новата комисия.

Не се прие нито едно от предложенията за промени по чл. 220, който указва какви са дейностите, които могат да извършват в аптеката магистър- и помощник-фармацевтите. Остава старото законово положение, което не казва изрично, че хора без специално образование могат да продават козметика и санитарно-хигиенни средства. То позволява двуяко тълкуване и така сега на практика нефармацевти продават кремове за лице и шампоани.

Лекарствени продукти, продавани без рецепта, могат да се търгуват по интернет само от аптека или дрогерия, получили разрешително по реда на този закон, се казва още в поправките. Дрогериите ще се регистрират от регионалните здравни инспекции, а не от агенцията по лекарствата, както бе досега. Това е записано в чл. 17а в закона. Допуска се мостри на медикаменти да се предоставят в ограничени количества на лекари и зъболекари, но само от притежателя на разрешението за употребата им. Мостри може да се дават и на висши медицински училища и колежи в количества, необходими за целите на обучението. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -