четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРазрешават на аптеките да продават онлайн

Разрешават на аптеките да продават онлайн

До дни ще влязат в сила промени в наредбата за работата на аптеките, които разрешават за първи път у нас търговията с лекарства без рецепта по интернет. Документът очаква публикуване в „Държавен вестник“. Право да пласират медикаменти без предписание чрез сайтове получават лица, които имат разрешение да отворят аптека или дрогерия.

Те трябва да имат собствен интернет сайт, който да съдържа определена информация за търговеца. Длъжни са да посочат наименованието на юридическото лице, седалището и адреса на управление, както и адреса на аптеката или дрогерията. На сайта ще са посочени още номера на разрешителното и трите имена на собственика. Интернет аптеките ще улеснят достъпа до повече медикаменти, особено за хора, които живеят в малки населени места.

Клиентите ще могат да получат пълна информация за предлаганата номенклатура, съдържаща международните непатентни наименования и търговските имена на продуктите, цената и размера на транспортните разходи. Потребителят ще има право да се откаже от доставката, но само при условията, посочени в сайта. Всяка онлайн аптека ще дава връзка към уебстраниците на агенцията по лекарствата и фармацевтичния съюз.

Повечето държави в ЕС разрешават продажбата по интернет на лекарства без рецепта, а някои допускат и такива с предписание като Холандия, Швейцария, коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Големият проблем в Европа си остават нелегалните сайтове, които някои потребители трудно отличават от редовните. За да сме сигурни, че пазаруваме от признат сайт, агенцията по лекарствата ще публикува списък на всички регистрирани на уебстраницата си.

Аптеките занапред ще могат свободно да продават всякакви козметични продукти. Преди имало ограничителен списък. Отпада задължението на аптеките да изграждат рампи за инвалиди. Новооткритите обекти обаче ще трябва да осигурят достъп за хора с увреждания.

Продажбата само на един блистер от опаковката остава спорна, както е и в момента, каза още Костов. Наредбата разрешава, а законът забранява. В момента аптеките могат да продават и по няколко хапчета, ако могат да дадат и листовка. Това не е професионално, вторичната опаковка не бива да се нарушава, смята Костов. Тя има своите предпазни функции. В блистерите можело да влезе въздух, а и така човек купувал по-малко хапчета, отколкото са необходими за един курс.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -