Радиохирургията ще е безплатна за онкоболните у нас

PRINT
лъчелечение радиация облъчване

От скоро онкопациентите и в България ще могат да се лекуват с методите на радиохирургията – услуга, за която досега се налагаше пациентите за пътуват до Турция. Тъй като става дума за принципно нова медицинска услуга, сред пациентите имаше опасения, че докато чиновниците се наумуват и пресметнат колко ще струва, онкоболните сами ще трябва да покриват тези разноски.

Затова от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) правят уточнението, че нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й. Алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между НЗОК и БЛС още през 2015 г.

На основание чл.59б, ал.7 от Закона за здравното осигуряване директорите на районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с лечебните заведения за болнична медицинска помощ, които отговарят на общите и специални изисквания за изпълнение на тези клинични пътеки. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 01.01.2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията, обобщават от НЗОК.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Радиохирургията ще е безплатна за онкоболните у нас беше последно модифицирана от: януари 6th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *