Преглеждат безплатно за рак на гърдата

PRINT

По-малко от половината жени, получили диагноза рак на гърдата у нас, са живи 5 г. по-късно. Това обясни доц. Здравка Валерианова, директор на Онкологията. Причината е, че у нас те попадат късно при специалист. Затова у нас сега стартира кампания за ранна диагностика на заболяването с подкрепата на фармацевтичната компания „АстраЗенека“.

От 7 до 9 декември жените ще могат свободно да се прегледат на две места в София – Градски онкологичен кабинет и ИСУЛ, а също и в Пловдив, и във Варна. (Виж телефоните за записване най-долу). Жени с рак на гърдата пък ще получат за първи път у нас арттерапия, която да ги поразсее от мислите за болестта. Тя включва музикални занимания и безплатно посещение на театър.

Нито една от 28-те области у нас не може да се похвали със смъртност, по-ниска от 30%. Това означава, че диагнозата на всяка трета жена е поставена в късен стадий. Основната причина е липсата на скринингова програма, каквато имат повечето европейски държави. На нея се дължи високата преживяемост в Швеция – 81%, в Словакия – 58% и във Франция – 35%.

На хартия у нас програма има, но средства за финансирането й така и не се намерили. Профилактичните прегледи не са скрининг, подчерта доц. Валерианова. Жените имат право на мамолог веднъж годишно, но е важно какво се случва после с пациентите. При скрининг се отчитат някакви резултати, а от профилактичните прегледи – не. На скрининг подлежат само здрави хора, а на профилактика – и оперираните. Целта е да се открие заболяването във възможно най-ранен стадий, или още по-добре – онези състояния, които предшестват рака на гърдата, изтъкна доц. Валерианова.

Все пак и нас се забелязва известен напредък. През 2000 г. едва 15% от новите случаи били в първи стадий, а сега те са вече 26%. Новите случаи на жени с рак на гърдата са 3800 годишно. Тенденцията е цифрата постоянно да нараства. Смъртните случаи на година са над 1200.

За безплатните прегледи можете да се запишете на следните телефони:

София: 02/9342277 – ИСУЛ; 02/9753535 – Софийски Онкологичен Диспансер

Пловдив: 032/278721 – Онкологичен Диспансер Пловдив;

Варна: 052/975840 – Онкологичен Диспансер Варна

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Преглеждат безплатно за рак на гърдата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *