Правителствена все пак ще стане Национална педиатрия, минава към СУ

PRINT
болница Лозенец

Правителствена болница минава в крайна сметка към Софийския университет „Климент Охридски“, като все пак се очаква тя да поеме функциите на Национално педиатрично лечебно заведение. Това стана ясно, след като днес парламентът прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения. С промените се дава възможност на кабинета да взема решения по отношение статута на болница „Лозенец“. Очаква се това да стане с акт на Министерския съвет болница. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще получи правата на едноличен собственик на капитала.

Според законопроекта болницата трябва да се преобразува в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, където ще се предлага комплексно лечение на деца. Преди това решение имаше идея болница „Лозенец“ да мине на подчинение към ВМА или да бъде самостоятелно преустроена като Национална педиатрия. Все пак се слага край на най-добре финансираната ведомствена болница, която освен от НЗОК, получаваше и специално финансиране в размер на десетки милиони всяка година директно от държавния бюджет.

Край на болницата с привилегии за политическата класа

„Като член на правителството аз подкрепям неговото решение да няма болница, която да създава специални привилегии, по-особени условия, за лечение на политическата класа и на някои държавни служители, които заемат високи длъжности в държавната администрация.“ Това заяви министър Кирил Ананиев в Народното събрание при първото гласуване на Законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения.

„Държавата е инвестирала стотици милиони левове за техника, апаратура, материална база и ремонти в болница „Лозенец“ и всичко това трябва да бъде ползвано от целия български народ“, посочи Ананиев. В изказването си министърът уточни, че по темата с бъдещето на болница „Лозенец“, в контекста на мотивите, заявени от правителството, е проведена сериозна дискусия.

240 лв. разход на пациент в „Пирогов“, а в Правителствена – 6345 лв.

В „Лозенец“ ще се лекуват хора от цялата страна

„Останах с убеждението, че наистина тази болница, имайки предвид нейното историческо развитие, нейния научен потенциал и базите за обучение, трябва да премине като университетска болница към Софийския университет. Търговският характер на лечебното заведение ще  позволи в него да се лекуват граждани от цялата страна, с различен професионален и здравен статус, а това ще даде възможност на студентите да повишат качеството на своето обучение“, беше категоричен Ананиев.

„Ето защо ние се отказваме от мотивите да използваме болница „Лозенец“ като основа за създаване на детска болница и предлагаме тя да стане университетска болница към Софийски университет“. Това уточни министърът, като подчерта, че  между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат предложени текстове, които технологично да покажат как болница „Лозенец“ от второстепенен разпоредител с бюджет ще се превърне в търговско дружество, а впоследствие и в университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“.

Кирил Ананиев пое ангажимент условията, правилата и принципите, при които ще действа лечебното заведение да бъдат същите, при които работят  лечебните заведения-държавна собственост, както и да бъде осигурено високо качество на диагностично-лечебната дейност и съвременно обучение на студентите, отговарящо на европейското и световно равнище.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Правителствена все пак ще стане Национална педиатрия, минава към СУ беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *