Поне по едно безплатно лекарство за кръвно и болести на сърцето от 2016 г.

PRINT
лекарства хапчета

За всяко едно сърдечносъдово заболяване на българите от догодина ще има поне по едно напълно безплатно за пациентите лекарство. Това обещава здравният министър Петър Москов пред в. „Труд“. Става дума за референтния медикамент в групата от препарати за домашно лечение, които имат еднакво въздействие срещу дадена болест, плащани от НЗОК.

За останалите медикаменти обаче, както и сега, ще се доплаща, уточнява министър д-р Петър Москов. Все пак думите му трябва да се разглеждат като стъпка напред, тъй като сега касата покрива по 25-50% от стойността на терапията на българите с хипертония (високо кръвно), исхемична болест на сърцето и другите сърдечносъдови страдания.

Това са най-масовите заболявания у нас, които сумарно водят и като причина за смърт у нас и при жените, и при мъжете. За да има безплатно домашно лечение в областта на кардиологията догодина ще се заложат със 17 млн. лв. повече. Целият бюджет на НЗОК за 2016 г. пък ще бъде увеличен със 130 млн. лв., съобщават източници на изданието от надзорния й съвет. За 2015 г. институцията разполага с 3,075 млрд. лв. Здравната вноска ще се запази 8%, но срещу нея чрез основния пакет осигуреният ще получава напълно покрито лечение на всички социално значими заболявания.

Източник: в. „Труд“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Поне по едно безплатно лекарство за кръвно и болести на сърцето от 2016 г. беше последно модифицирана от: май 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *