Половината българи сигурни, че болниците пазят добре личните данни

PRINT
лекарска комисия

Само 46.5% oт пациентите у нас имат доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение. Това разкри проучване на Балканите (България, Сърбия и Македония), осъществено от международния интенет проект Healthgrouper.com. Това е най-висока степен на доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение. Все пак и в България е висок процентът на пациенти, които незнаят дали данните им са сигурни (39.3%), докато само 14% смятат, че данните не са защитени.

Резултатите от изследването за Македония показват, че само 34% от общия брой анкетирани пациенти смятат, че личната информация, свързана с тяхното здраве е защитена в заведенията където се лекуват. Най-големият процент или 46.5% не знаят дали личните информациите им са защитени, а 19% смятат, че тяхната поверителност в заведенията, където се лекуват не е защитена. Последната степен на доверие по отношение на защитата на личните данни в здравните заведения Healthgrouper.com установи в Сърбия, където само 28.7% от всички анкетирани участници в изследването са отговорите с ДА. Най-големият процент от анкетираните, или 52.4% са отговорили с „Не знам“, а 19% смятат, че данните не са защитени (Таблица 1).

В зависимост от това дали лечението е в частно или държавно здравно заведение, установени са значителни разлики в отговорите. В Република Македония 47% от пациентите, лекувани в частни здравни заведения са заявили, че имат доверие и че техните лични данни са защитени, което е почти двойно по-голямо в сравнение с доверието в държавните здравни заведения, където този процент е 24%. Но и в частните и в държавните здравни заведения все още съществува голям процент от пациенти, които не са информирани, кой има достъп до данните за тяхното лечение (40.3%). Подобни са данните и за България, където 53.8% от пациентите, лекувани в частното здравеопазването смятат, че техните данни са защитени в частните здравни заведения, 42.4% в държавните, а 30.7% отговарят, че не знаят. 

Как да бъде по-добре?

Интересен е факта, че в трите страни, където е проведена кампанията „Помогни да бъде по-добре“ на Healthgrouper.com най-висок е процентът на анкетираните, които на въпроса за поверителността на личната информация, свързана с тяхното лечение отговорили с „незнам“. В Македония почти половината (46.5%), докато в Сърбия повече от половината (52.4%) от всички пациенти не знаят дали техните лични данни са защитени в здравните заведения. Почти 40% от анкетираните в България отговарят на идентичен начин. Поверителността на личните данни, свързана с лечението на пациентите е неприкосновено право и е необходимо здравните заведения да гарантират тяхната безопасност. Резултатите от това проучване изтъквaт необходимостта защитата на личните данни в здравните заведения в трите страни да получи по-голямо внимание. При всяко лечение пациентите трябва да бъдат убедени, че личните данни, свързани с тяхното лечение са защитени, достъпа до тях е строго ограничен и контролиран и данните няма да бъдат използвани.

За изследването

В кампанията „Помогни да бъде по-добре“ която през месец април 2012 г. организира и проведе международен проект Healthgrouper.com общо участваха 3517 пациенти от три съседни страни. Повечето анкетирани или 1479 са от Македония, 1176 са от България и 862 пациенти от Сърбия. Това е за първи път да се осъществи такъв вид кампания под формата на проучване сред пациенти в няколко страни от региона (България, Македония и Сърбия).

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Половината българи сигурни, че болниците пазят добре личните данни беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *