Педиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г.

PRINT
преглед на бебе

Безплатни лекарства за домашно лечение при децата до 7 г. поиска проф. Владимир Пилософ от името на Българската педиатрична асоциация (БПА). Пред здравни експерти в парламента той изложи и други предложение за подобрения в детското здравеопазване. Години наред държавата е като мащеха за педиатричните структури в доболничната и болничната помощ, оставяйки ги с мизерно финансиране. Затова младите лекари рядко избират да специализират педиатрия. Недостигът на специалисти превръща достъпа до правилен лекар в проблем за много семейства с малки деца.

БПА  поиска още държавният трансфер за здравни осигуровки на децата да бъде в отделна сметка. Само така ще има прозрачност и публичност какво точно отделя държавата за здравето на децата и младежите до завършване на образованието им.

Прекалено много случаи на секцио в България – 43%

Като сериозен проблем бе посочен и фактът, че случаите на раждане чрез секцио в България са твърде много. Те представляват 43 % от всички раждания, което е доста повече, отколкото в развитите страни. Не е тайна, че от комерсиални подбуди някои гинеколози подтикват майките към раждане с операция или поне не се опитват да ги убедят в ползите от естественото раждане, когато не е налице някакъв медицински проблем.

„За“ и „против“ раждането със секцио

Проблемът с високата детска смъртност продължава да е актуален в  България. През 2016 г. тя е 6,5 на 1000 деца (до 1 година), т.е. по-ниска от предходната година. В София детската смъртност е изключително ниска – 2,5 на 1000. В отделни региони на страната обаче, както и в селата, тя е с 30-40% по-висока. В 72% от случаите детската смъртност е свързана с проблеми в перинаталния период или с наличието на вродени аномалии. Според проф. Пилософ е необходим задълбочен и детайлен анализ на причините за смърт за всеки отделен случай. Това ще позволи открояването на реалните причини за смърт и е предпоставка за предприемането на целенасочени действия в регионите с все още висока детска смъртност.

проф. Владимир Пилософ и д-р Дариткова

Проф. Пилософ (на снимката с д-р Дариткова) припомни още една кауза, с която БПА се ангажира – създаване на детски здравен парк в София, който да обединява разпокъсаните към момента клиники в съвременна високотехнологична Национална педиатрична болница.

Ето още някои подобрения, които педиатрите предлагат:

  • Да няма ограничения за заплащане на диагностика и лечение по клинични пътеки за деца (варианти до 1-годишна възраст или до 6-годишна възраст за обострени хронични заболявания), както и хоспитализация без ограничения за децата до 1-годишна възраст, независимо от диагнозата им;
  • Обособяване в Националния рамков договор за медицинските дейности на клинични пътеки за лечение само на деца;
  • Компенсиране на личните лекари и педиатрите от извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея;
  • Повишаване заплащането на специалистите по здравни грижи и лекарите, работещи с деца;
  • Изготвяне на стандарт за спешни състояния в педиатрията;
  • Запазване на висок ваксинационен обхват сред населението, за което е необходим постоянен диалог между институциите, лекарите и родителите. По време на неотдавна провелата се кръгла маса относно предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания бе изразено становище по отношение необходимостта от разширяване на имунизационния календар, чрез въвеждане на имунизация срещу варицела и на бустерна доза за дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и за намаляване на броя на БЦЖ имунизациите.
[Общо: 2    Средно: 5/5]
Педиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г. беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Педиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г.

  1. DoctorsAsk каза:

    Педиатрите имат своите предложения и по отношение на профилактиката, които включват запазване на висок ваксинален обхват и разширяване на имунизационния календар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *