четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПедиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г.

Педиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г.

Безплатни лекарства за домашно лечение при децата до 7 г. поиска проф. Владимир Пилософ от името на Българската педиатрична асоциация (БПА). Пред здравни експерти в парламента той изложи и други предложение за подобрения в детското здравеопазване. Години наред държавата е като мащеха за педиатричните структури в доболничната и болничната помощ, оставяйки ги с мизерно финансиране. Затова младите лекари рядко избират да специализират педиатрия. Недостигът на специалисти превръща достъпа до правилен лекар в проблем за много семейства с малки деца.

БПА  поиска още държавният трансфер за здравни осигуровки на децата да бъде в отделна сметка. Само така ще има прозрачност и публичност какво точно отделя държавата за здравето на децата и младежите до завършване на образованието им.

Прекалено много случаи на секцио в България – 43%

Като сериозен проблем бе посочен и фактът, че случаите на раждане чрез секцио в България са твърде много. Те представляват 43 % от всички раждания, което е доста повече, отколкото в развитите страни. Не е тайна, че от комерсиални подбуди някои гинеколози подтикват майките към раждане с операция или поне не се опитват да ги убедят в ползите от естественото раждане, когато не е налице някакъв медицински проблем.

„За“ и „против“ раждането със секцио

Проблемът с високата детска смъртност продължава да е актуален в  България. През 2016 г. тя е 6,5 на 1000 деца (до 1 година), т.е. по-ниска от предходната година. В София детската смъртност е изключително ниска – 2,5 на 1000. В отделни региони на страната обаче, както и в селата, тя е с 30-40% по-висока. В 72% от случаите детската смъртност е свързана с проблеми в перинаталния период или с наличието на вродени аномалии. Според проф. Пилософ е необходим задълбочен и детайлен анализ на причините за смърт за всеки отделен случай. Това ще позволи открояването на реалните причини за смърт и е предпоставка за предприемането на целенасочени действия в регионите с все още висока детска смъртност.

проф. Владимир Пилософ и д-р Дариткова

Проф. Пилософ (на снимката с д-р Дариткова) припомни още една кауза, с която БПА се ангажира – създаване на детски здравен парк в София, който да обединява разпокъсаните към момента клиники в съвременна високотехнологична Национална педиатрична болница.

Ето още някои подобрения, които педиатрите предлагат:

  • Да няма ограничения за заплащане на диагностика и лечение по клинични пътеки за деца (варианти до 1-годишна възраст или до 6-годишна възраст за обострени хронични заболявания), както и хоспитализация без ограничения за децата до 1-годишна възраст, независимо от диагнозата им;
  • Обособяване в Националния рамков договор за медицинските дейности на клинични пътеки за лечение само на деца;
  • Компенсиране на личните лекари и педиатрите от извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея;
  • Повишаване заплащането на специалистите по здравни грижи и лекарите, работещи с деца;
  • Изготвяне на стандарт за спешни състояния в педиатрията;
  • Запазване на висок ваксинационен обхват сред населението, за което е необходим постоянен диалог между институциите, лекарите и родителите. По време на неотдавна провелата се кръгла маса относно предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания бе изразено становище по отношение необходимостта от разширяване на имунизационния календар, чрез въвеждане на имунизация срещу варицела и на бустерна доза за дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и за намаляване на броя на БЦЖ имунизациите.
Свързани публикации

1 коментар

  1. Педиатрите имат своите предложения и по отношение на профилактиката, които включват запазване на висок ваксинален обхват и разширяване на имунизационния календар.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -