Пациенти принудени сами да плащат по 600 лв. за изследвания преди трансплантация

PRINT
проф. Емил Паскалев

Пациенти с хронични бъбречни заболявания в изключително тежко състояние не получават адекватна и навременна медицинска помощ, принудени са сами да плащат за необходимите им изследвания. Някои идват от различни краища на страната да търсят помощ в Клиниката по нефрология  и трансплантация в Александровска. Това разказа проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество и шеф на клиниката. Жена от Видин например дошла с креатинин 1200, при положение че при стойности от 400-500 се започва диализа. Ако я бяхме върнали, нямаше да оцелее по пътя към къщи, каза проф. Паскалев. Друг пациент – мъж, загубил съзнание в коридора в клиниката докато идвал от спешното отделение.

Едва един от петима реално нуждаещи се от бъбречна трансплантация се записва в листата за чакащи, поясни водещият нефролог. 950 души са в списъка, а трябва да са 4000-5000, ако се съди по честотата на хроничните бъбречни заболявания, която е 12,8% от населението.

Кои са причините?

Липсва административен ред и регламент за насочване на бъбречно-болните към специалист и включването им в листата на чакащи за трансплантация. Изследванията за това струват 500-600 лв., но не е уредено кой да дава направления. Джипитата често отказвали да дават талони, а много пациенти не могат да отделят средства и да ги направят сами. Необходими са и консултации с различни специалисти. Никой не напътства пациентите, които не знаят, че някои от изследванията имат давност. Така докато си набавят целия списък от документи, някои от изследванията вече са с изтекъл срок. Всичко това може да стане за една седмица, ако се създаде ред, посочи проф. Паскалев. От години той праща становища в Министерство на здравеопазването, но отговор не е получен.

Някои недобросъвестни лекари в страната дори внушавали на пациентите си, че първо трябва да изкарат 2 г. на диализа, преди да бъдат записани в листата на чакащите за присаждане на бъбрек. Това разказа 33-годишният Мариян Георгиев от Ловеч, който се е преборил за тази „привилегия“. Всъщност трансплантацията преди диализата е най-добрият вариант, каза още проф. Паскалев. Тя не само качествено подобрява живота на пациентите, но и е пет пъти по-евтина от поддържането на диализа. С времето диализата може да увреди различни органи и системи, които ще останат в това състояние и след трансплантацията, изтъкна нефрологът. В този случай трансплантираният си остава с по-лоши резултати – по-малка преживяемост на бъбрека и по-малка продължителност на живота на самия пациент.

Затова сега Дружеството по нефрология стартира проект за обучение на лекарите в диализните центрове. Целите са няколко – да се разбере в кои ситуации трансплантацията е противопоказана (рак на кръвта или други тумори, лоша прогноза за преживяемост по-малка от 2 г.); да бъдат убедени специалистите в тези центрове своевременно да насочват пациентите към включване в листата на чакащите; да се постигне качествено медицинско обслужване на пациентите с хронични бъбречни заболявания.

[Общо: 6    Средно: 3.3/5]
Пациенти принудени сами да плащат по 600 лв. за изследвания преди трансплантация беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *