Парите за болници през 2012 г. с 210 млн. повече

PRINT

2 633 730 хил. лв. е бюджетът на националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), реши Министерски съвет. Парите за болници ще са с 210 млн. лв. повече, отколкото през 2011 г. За окончатеното разпределение на разходите за болнична и доболнична помощ ще решава парламентът Здравното министерство и НЗОК са на различни мнения. От касата предлагаха по-малко пари за прегледи при джипита и специалисти, а също и за изследвания, а повече за болниците.

Бюджетът на първичната извънболнична помощ за 2012 г. според касата трябва да е малко над 151 млн. лв. Сдружението на общопрактикуващите лекари реагира остро на новината за орязаните средства. Здравният министър д-р Стефан Константинов обаче се е застъпил за тях на днешното заседания на МС и в крайна сметка в проектобюджета залегна цифрата 169 млн., което е с 18 млн. лв повече от първоначално предвидените пари. Корекция има и в перото за специализирана доболнична помощ – там увеличението е със 7,6 млн. лв. 5 млн. лв. бяха добавени към разходите за изследвания и сега парите за 2012 г. са 71,5 млн. лв. Парите бяха за сметка на перото за болници. МС намали с 30 млн. лв. разходите за тях през 2012 г. В приетия проектобюджет те са 1,168 млрд. лв. Лечебните заведения и така получават с 210 млн. лв. повече, отколкото през 2011 г., когато парите за тях са 958 млн. лв., а с част от тях бяха покрити и стари плащания за 2010 г.

Като се дават повече пари на лечебните заведения за сметка на джипитата и специалисти като каридолози, невролози, ортопеди и др., насърчаваме хората да постъпват направо в болница, вместо първо да търсят лечение в домашни условия, аргументираха се от здравното министерство. Предвиденият паричен трансфер на 90 млн. лв. от бюджета на касата към МЗ се увеличава с 10 млн. лв., реши още МС. Заръката е допълнителните средства да се използват за спешната помощ.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Парите за болници през 2012 г. с 210 млн. повече беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *