петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОтпускарският сезон вдига бюджета на болници

Отпускарският сезон вдига бюджета на болници

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да даде 8 млн. лв.на 190 болници, които са изразходвали авансово 5% от средствата, определени им за трето тримесечие. За актуалицацията на бюджетите е гласувано на заседание на надзора. Решението е взето на база направен анализ на разходите през първото полугодие.

Тези допълнителни средства няма да бъдат приспадани от парите за следващото трето тримесечие. За следващия отчетен период като база се взема средномесечният бюджет без актуализацията, но при необходимост в края на септември отново ще бъдат дадени допълнителни финанси, уточниха от касата.

По предложение на директори на районни здравноосигурителни каси и след направен анализ от комисия в НЗОК на други 17 болници са разпределени допълнително над 3 млн. лв., съобщават още от касата. Това са болници, на които първоначално са определени занижени прогнозни бюджети и такива, при които има нарастване на пациентите през летния сезон като областите Варна и Бургас.

Неизразходвани средства от други 165 болниците през първото и второто тримесечие ще бъдат възстановени в резерва на НЗОК, който се заделя още в началото на годината и се изразходва само за болнична помощ. От този резерв след анализ на изпълнението на бюджета за деветмесечието ще бъдат направени и преразпраделенията за последното тримесечие на годината. Само от едно новоразкрито частно лечебно заведение в София ще бъдат възстановени 5 млн. лв., които са били определени като прогнозен бюджет, но не са усвоени от него. Общо неусвоените средства са 11 млн. лв.

През месец май бяха преразпределени на болниците допълнителни 16 млн. лв., припомнят от НЗОК. При тези с преразход има както големи университетски и областни, така и по-малки общински болници.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -