събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОтпадна скандален текст пациенти да доплащат за лекарства

Отпадна скандален текст пациенти да доплащат за лекарства

Отпадна скандалният текст в договорите на НЗОК с аптеките, според който пациентите трябваше да платят половината отстъпка, която фармацевтичните компании дават на аптеките. Това съобщи Николай Костов, шеф на Асоциацията на собствениците на аптеки, след приключила среща в НЗОК. На нея присъстваха още представители на пациентски организации и Българския фармацевтичен съюз.

Клаузата се отнасяше за всички лекарства, за които касата плаща частично или напълно, поясни Костов. Някои от тях излизаха безплатно на пациентите само благодарение на допълнителните отстъпки, предоставяни от производители и дистрибутори на аптеките. Част от нея се дава на пациента. Поправката в договорите изискваше тази отстъпка да се поделя между потребителя и здравната каса. Тоест, ако аптеката е давала преди 10 лв. отстъпка за едно лекарство, занапред тя вече щеше да е само 5 лв. Има обаче и много скъпи лекарства, където пациентите щяха да бъдат ощетени със стотици левове.

Няма никакво основание част от търговската отстъпка да се преодостави на НЗОК, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Стотици хиляди пациенти ще спрат да се лекуват, което ще ги инвалидизира. Той дава като пример иновативните лекарства за ревматиоден артрит. Отстъпките, които фармацевтичните компании даваха на дистрибуторите, покриваха част от цената на лекарствата. Така не се налагало пациентът да доплаща. Лечението е по 3000 лв на месец и според спорната клауза излизаше, че болните трябва да доплащат по 500 лв. всеки месец до края на живота си, казва д-р Хасърджиев.

От НЗОК обещаха клаузата за споделяне на отстъпката да бъде извадена от договорите с аптеките, които те трябва да подпишат следващия месец, обобщи Костов. В документа обаче остава друг скандален момент – ограничението фармацевтът да отделя поне 8 минути на една рецепта по НЗОК. Така индиректно се поставя ограничение на дейността на аптеката – един магистър може да обработи не повече от 60 рецепти за 8-часов работен ден. Ако дойдат повече пациенти, както сега това се случва в най-търсените аптеки, то те ще бъдат връщани. Хората ще трябва да търсят коя аптека не е изпълнила лимита си и атка изборът им ще бъде ограничен по един непазарен, административен принцип, каза Николай Костов.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -