вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОтбелязваме Световната седмица на кърменето

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

През първата седмица на август 2017 г. (1 до 7 август) България отбелязва Световната седмица на кърменето. Това е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Кърмата е най-добрата храна за новороденото през първите месеци от живота му. Освен необходимата за развитието му физическа близост с майката, тя дава ценни хранителни вещества. Кърменето е важно за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години в световен мащаб. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план.

Интересни факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността

  • Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.
  • Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
  • Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Оцеляване, здраве и благополучие

  • Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
  • Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.

Заетост и продуктивност на жените

  • Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.

Околна среда и климатични промени

  • За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.
  • Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -