Отбелязваме Световната седмица на кърменето

PRINT
Световна седмица на кърменето

През първата седмица на август 2017 г. (1 до 7 август) България отбелязва Световната седмица на кърменето. Това е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Кърмата е най-добрата храна за новороденото през първите месеци от живота му. Освен необходимата за развитието му физическа близост с майката, тя дава ценни хранителни вещества. Кърменето е важно за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години в световен мащаб. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план.

Интересни факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността

  • Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.
  • Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
  • Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Оцеляване, здраве и благополучие

  • Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
  • Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.

Заетост и продуктивност на жените

  • Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.

Околна среда и климатични промени

  • За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.
  • Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Отбелязваме Световната седмица на кърменето беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *