От горещата линия на МЗ: жалби за лоши здравни грижи

PRINT
Министерство на здравеопазването

14 238 запитвания, сигнали и молби за съдействие са получени на „Горещата телефонна линия“ на Министерство на здравеопазването от нейното създаване досега. Специализираното звено функционира от началото на 2011 г. с цел гражданите да имат възможност да изпращат въпроси, жалби и сигнали, както и да получават онлайн-консултации. Получените по електронна поща писма са 2429, от които 246 са жалби на граждани.

По всички писмено депозирани сигнали и жалби са извършени проверки от съответните специализирани структури на Министерството на здравеопазването – дирекции на МЗ, Регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по лекарствата. Получените от тях становища са предоставени своевременно на всеки от гражданите, направили запитване до „Гореща линия“.

В тематичен план голяма част от жалбите и сигналите, подадени по имейл и телефон, са свързани с качеството на медицинското обслужване в лечебните заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ, както и в спешните центрове. Поставят се и въпроси за осигуряване на комплексна медицинска грижа за диспансеризираните онкологично болни – необходими лекарствени продукти, прегледи, обезболяващи, насочваща информация и др. Друга част гражданите се жалват от случаи на нерегламентирани плащания в лечебните заведения, забавяне издаването на решения от ТЕЛК, непредоставяне на информация на пациента за хода на лечението и предстоящи манипулации, а също за избора на лекарствени продукти.

Част от поставените на Горещата линия въпроси по своето съдържание са били от компетентността на други институции като НАП, НЗОК, НОИ – издаване на европейска здравна карта, права на здравноосигурените лица в ЕС, здравни осигуровки, издаване на болничен лист за временна неработоспособност, профилактични прегледи. В тези случаи гражданите са насочвани към тези институции като им е предоставяна необходимата информация за връзка с тях.

„Горещата телефонна линия“ на МЗ, на която могат да бъдат подавани сигнали за качеството на медицинското обслужване, за нерегламентирани плащания от страна на лекуващи лекари или болници, както и за получаване на здравна информация, има следните телефони – 9301152, 9301253 и 9301259. Гражданите могат да изпращат в писмен вид въпроси и сигнали и на електронен адрес: goreshtalinia@mh.government.bg.

Във всеки ден и час на денонощието, при критични ситуации и инциденти, свързани с оказаната спешна медицинска помощ, гражданите могат да се обръщат към дежурен експерт на телефон: 02/8050 300 и 0888 33 45 45.

СНИМКА:  БОЛЕНЗРАВ

[Общо: 3    Средно: 5/5]
От горещата линия на МЗ: жалби за лоши здравни грижи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *