сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт днес влизаме в болница с пръстов отпечатък

От днес влизаме в болница с пръстов отпечатък

От днес – 01 ноември 2016 г., всеки пациент,  който постъпва на лечение в болница, трябва да удостоверява с пръстов отпечатък приемането и изписването си от лечебното заведение. Това става ясно от съобщение на Националната здравно-осигурителна каса. Всички болници, които работят с НЗОК, вече са подписали анекс към договорите си за въвеждане на Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ (Регистрационната система). От касата уверяват, че персоналът им има готовност да работи със системата.

Ако пациентът откаже да удостовери присъствието си по този начин, касата може да откаже да заплати на болницата сумата по клиничната пътека. Това означава, че на практика той ще трябва да заплати лечението си. От юли 2016 г., когато регистрационната система заработи пилотно в някои болници, до сега над 300 хиляди здравноосигурени са се регистрирали чрез системата за пръстова идентификация. По-малко от 100 души категорично са отказали да го направят, съобщава НЗОК.

Чекирането с пръст трае по-малко от минута. Устройство сканира точки от пръста, които се шифроват. По този начин се генерира уникален код на всеки пациент, който стои до името на здравноосигурения.

При нередности сигнализирайте в здравната каса

От НЗОК призовават хората да сигнализират, ако се натъкнат на нередности при постъпване или при изписване от лечебното заведение. Сигналите може да се подават във всяка районна здравноосигурителна каса, както и на „горещия“ телефон на НЗОК – 0800 14 800. Телефонът е безплатен за гражданите. Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика „Он-лайн консултации“ на сайта на институцията – www.nhif.bg.
Писмени жалби могат да се изпращат на адреса на районните здравноосигуритени каси или в Националната здравноосигурителна каса – 1407 София, ул. „Кричим“ №1.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -