петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 2015 г. колите сами звънят на тел. 112 при катастрофа

От 2015 г. колите сами звънят на тел. 112 при катастрофа

Всички нови коли ще звънят сами на 112 и на Бърза помощ при по-тежка катастрофа, пише в. „Монитор“ като се позова на информация от Дирекция „Национална система 112″ към МВР. Нововъведението ще стане факт от 2015 година, след като системата, наречена eCall, навлезе в целия Европейския съюз. Тогава автомобилите ще се произвеждат със специално устройство, което при по-силен удар ще изпраща координатите на катастрофиралото возило в най-близкия спешен център или болница.

Информацията ще съдържа номера на колата, модела й, както и точното място, където е станала катастрофата. Според данните от въздушните възглавници и специални сензори уредът ще преценява дали да осъществи и директна връзка с телефон 112 в случай, че шофьорът и пътниците нямат възможност сами да се обадят. Предвижда се да бъдат монтирани и специални бутони в колите, при натискането на които също ще се сигнализират спешните центрове. Те ще бъдат поставени на удобни и видими места в автомобилите, така че дори след тежък удар шофьорът да може да ги натисне без да полага усилия.

Копчетата ще могат да се използват и когато сме станали свидетели на катастрофа на пътя. Експертите, които са участвали в разработването на системата eCall, твърдят, че въвеждането й ще ускори времето за реакция на спасителните екипи с 40 процента в населените места и с 50 в извънградските части като магистралата например. Заради по-бързото реагиране при катастрофи пък е изчислено, че годишно ще се спасяват до 2500 човешки живота в рамките на Европейския съюз.

„Предвижда се и по-старите коли да бъдат оборудвани с подобни устройства. Те ще се закупуват допълнително и цената им ще е между 50 и 100 евро“, обясниха от Дирекция „Национална система 112″ към МВР. В България дори вече имало две фирми, които се занимават с производството и доставката на уредите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -