От 2013 г.: Ходим на лекар и в болница с личен ПИН

PRINT
рецепта

От 2013 г. здравноосигурените българи ще се преглеждат и лекуват в болница със собствен ПИН, съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Това ще е персонален идентификационен код, вероятно с комбинация от букви и цифри. Системата трябва да заработи от януари 2013 г., като тестовете на софтуера започват още от октомври.

В момента тези, който редовно си плащат вноските, имат здравно досие, но достъпът е само с електронен подпис. Новият софтуер ще позволи всеки да влиза онлайн в досието си и да може да проследява какво се случва там, поясни д-р Цеков. Предстои да бъде уточнен механизмът как ще се получава личният код за достъп.

Парадоксът е, че повечето хора сега не могат да видят какво пише в собственото им здравно досие, коментира д-р Цеков. Редно е всеки да бъде информиран за това, което се случва със здравето му и за направените процедури. Кодът ще служи като контролен механизъм. Всяка манипулация ще се отразява, само след като човекът даде на лекуващия персоналния си код. „Пациентът отива при него, дава си картичката, а лекарят отразява каквото трябва с кода и го връща. По този начин ще се пази информацията, досието няма да бъде отворено непрекъснато. Даването на съгласие от страна на пациента е предоставянето на кода. Информацията ще се прелива от масивите на болниците в пациентското досие. Така ще можете да видите не само отчетените като нови терапии, но и историята си – какво е правено миналата година например“, поясни д-р Цеков.

Работи се рез 2013 г. да бъде готова и електронната рецепта. Тя ще позволи в реално време ще се знае кой, какво и по колко изписва на пациентите. В НЗОК ще могат да следят разходите за лекарства в реално време. „Когато един човек влезе в системата с някаква диагноза, на базата на дозировката ще знаем какво количество от лекарството ще му е необходимо, ще можем да заложим и бюджет. Електронната рецепта е мощен инструмент в съвременната медицина. Без електронизация не може да се постигне ефективно управление на ресурса“, коментира още д-р Цеков.

Той допълни, че независимо от многото критики, в касата през годините капка по капка са правени много неща. Наред със здравния портал на касата и интегрираната информационна система, работи и онлайн отчитането на всички договорни партньори. С пациентското досие и електронната рецепта ще сме изпълнили на 90% плана за електронизацията, обобщи д-р Цеков.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
От 2013 г.: Ходим на лекар и в болница с личен ПИН беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *