четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 2013 г.: Ходим на лекар и в болница с личен ПИН

От 2013 г.: Ходим на лекар и в болница с личен ПИН

От 2013 г. здравноосигурените българи ще се преглеждат и лекуват в болница със собствен ПИН, съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Това ще е персонален идентификационен код, вероятно с комбинация от букви и цифри. Системата трябва да заработи от януари 2013 г., като тестовете на софтуера започват още от октомври.

В момента тези, който редовно си плащат вноските, имат здравно досие, но достъпът е само с електронен подпис. Новият софтуер ще позволи всеки да влиза онлайн в досието си и да може да проследява какво се случва там, поясни д-р Цеков. Предстои да бъде уточнен механизмът как ще се получава личният код за достъп.

Парадоксът е, че повечето хора сега не могат да видят какво пише в собственото им здравно досие, коментира д-р Цеков. Редно е всеки да бъде информиран за това, което се случва със здравето му и за направените процедури. Кодът ще служи като контролен механизъм. Всяка манипулация ще се отразява, само след като човекът даде на лекуващия персоналния си код. „Пациентът отива при него, дава си картичката, а лекарят отразява каквото трябва с кода и го връща. По този начин ще се пази информацията, досието няма да бъде отворено непрекъснато. Даването на съгласие от страна на пациента е предоставянето на кода. Информацията ще се прелива от масивите на болниците в пациентското досие. Така ще можете да видите не само отчетените като нови терапии, но и историята си – какво е правено миналата година например“, поясни д-р Цеков.

Работи се рез 2013 г. да бъде готова и електронната рецепта. Тя ще позволи в реално време ще се знае кой, какво и по колко изписва на пациентите. В НЗОК ще могат да следят разходите за лекарства в реално време. „Когато един човек влезе в системата с някаква диагноза, на базата на дозировката ще знаем какво количество от лекарството ще му е необходимо, ще можем да заложим и бюджет. Електронната рецепта е мощен инструмент в съвременната медицина. Без електронизация не може да се постигне ефективно управление на ресурса“, коментира още д-р Цеков.

Той допълни, че независимо от многото критики, в касата през годините капка по капка са правени много неща. Наред със здравния портал на касата и интегрираната информационна система, работи и онлайн отчитането на всички договорни партньори. С пациентското досие и електронната рецепта ще сме изпълнили на 90% плана за електронизацията, обобщи д-р Цеков.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -