вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

До месец март всеки здравноосигурен българин ще получи персонален код, с чиято помощ лекарите ще влизат в здравното му досие и ще вписват извършени манипулации. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Пациентите сами ще дават ПИН-а си на лекаря, когато отиват на преглед или постъпват в болница. В момента достъпът до здравното досие става само с електронен подпис.

„Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, ще може, когато се прибере вкъщи, сам да провери какво е отразено в досието му“, обясни д-р Цеков. В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система.

Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. Касата и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим само код. Получаването на ПИН-а ще стане при личния лекар, каза още шефът на касата. Той ще бъде запечатан в плик. „Принципът ще е подобен като при дебитните карти. Предстои на мен самия да ми демонстрират как работи системата, но подготовката се движи в срокове и е доста напреднала“, поясни д-р Цеков. Последните тестове вървят, надявам се до 1 март системата да заработи.

Ето още някои основни промени в здравеопазването през 2013 г.:

– За ваксини от задължителния имунизационен календар, инвитро, проследяване на кожно и психично болни, както и интензивните грижи, вече ще плаща НЗОК. Досега тези дейности се разплащаха от Министерството на здравеопазването. Към касата минават още високоспециализираните медицински дейности – ПЕТ скенер и роботизираната хирургия, реплантацията на тъкани. В МЗ остават фондът за лечение на деца, спешната помощ, грижите за болните от туберкулоза и СПИН, стационарното лечение на психично болните, кръвните центрове, експертизата от ТЕЛК, медицинските услуги и отдихът на ветераните от войната, военнопострадалите и военноинвалидите, психосоциалните програми, националният раков регистър.

Касата започва да плаща за нови 4 групи медицински изделия, досега те бяха 14. От 2013 г. пациентите вече няма да плащат за консумативи среден клас при поставяне на вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и за някои операции в неврохирургията. Дори да се наложи доплащане за някой от консумативите, цените ще бъдат доста по-ниски, тъй като се договарят предварително от НЗОК, уверяват оттам.

Влиза в сила нова методика за финансиране на болниците: ще има предварително заложен обем на броя на обслужваните болни за всяка диагноза по области. Например през последните 3 г. в област ХХ пациентите с пневмония са били 1100-1300 годишно, като норма се приема усреднено 1200. Така пациентите ще запазят правото си на свободен избор на лечебно заведение, а касата ще може да следи кои са предпочитаните болници и да пренасочва към тях повече средства.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -