От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

PRINT
ЕЗОК здравна карта

До месец март всеки здравноосигурен българин ще получи персонален код, с чиято помощ лекарите ще влизат в здравното му досие и ще вписват извършени манипулации. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Пациентите сами ще дават ПИН-а си на лекаря, когато отиват на преглед или постъпват в болница. В момента достъпът до здравното досие става само с електронен подпис.

„Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, ще може, когато се прибере вкъщи, сам да провери какво е отразено в досието му“, обясни д-р Цеков. В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система.

Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. Касата и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим само код. Получаването на ПИН-а ще стане при личния лекар, каза още шефът на касата. Той ще бъде запечатан в плик. „Принципът ще е подобен като при дебитните карти. Предстои на мен самия да ми демонстрират как работи системата, но подготовката се движи в срокове и е доста напреднала“, поясни д-р Цеков. Последните тестове вървят, надявам се до 1 март системата да заработи.

Ето още някои основни промени в здравеопазването през 2013 г.:

– За ваксини от задължителния имунизационен календар, инвитро, проследяване на кожно и психично болни, както и интензивните грижи, вече ще плаща НЗОК. Досега тези дейности се разплащаха от Министерството на здравеопазването. Към касата минават още високоспециализираните медицински дейности – ПЕТ скенер и роботизираната хирургия, реплантацията на тъкани. В МЗ остават фондът за лечение на деца, спешната помощ, грижите за болните от туберкулоза и СПИН, стационарното лечение на психично болните, кръвните центрове, експертизата от ТЕЛК, медицинските услуги и отдихът на ветераните от войната, военнопострадалите и военноинвалидите, психосоциалните програми, националният раков регистър.

Касата започва да плаща за нови 4 групи медицински изделия, досега те бяха 14. От 2013 г. пациентите вече няма да плащат за консумативи среден клас при поставяне на вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и за някои операции в неврохирургията. Дори да се наложи доплащане за някой от консумативите, цените ще бъдат доста по-ниски, тъй като се договарят предварително от НЗОК, уверяват оттам.

Влиза в сила нова методика за финансиране на болниците: ще има предварително заложен обем на броя на обслужваните болни за всяка диагноза по области. Например през последните 3 г. в област ХХ пациентите с пневмония са били 1100-1300 годишно, като норма се приема усреднено 1200. Така пациентите ще запазят правото си на свободен избор на лечебно заведение, а касата ще може да следи кои са предпочитаните болници и да пренасочва към тях повече средства.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 3/5]
От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *