Още една ваксина ще е безплатна за бебетата от 2015 г.

PRINT
бебе

Готова е Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, съобщи проф. Майда Тихолова от Катедрата по инфекциозни болести, която е в групата по изготвянето й. Остава само да се разпише нейното финансиране, което е заложено в Закона за здравето.

Така най-после ваксината срещу ротавируси, които причиняват до 40-60% от острите диарийни заболявания до 5 г. възраст, ще бъде безплатна за бебетата от 2015 г. Тази инфекция е най-тежка при малките – годишно в ЕС има около 230 смъртни случаи при деца под 5 г. Проучване сред 5000 деца у нас с лабораторно доказани проби сочи, че вирусът е разпространен в цялата страна. В България всяка година 18-20 хиляди души боледуват от диарии, от тях 80% са деца. Случаите, които налагат хоспитализация, си остават постоянни – над 87 000 в ЕС.

Причинителите на острите диарии са много, но пък единствената ваксина за тях е срещу най-опасните – ротавирусите. Тя е достъпна и у нас. От началото на 2010 г. е в списъка на препоръчителните имунизации, само че родителите трябва сами да заплатят за поставянето й.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата 
10 бебета годишно умират у нас от ротавируси
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет 

Чуждият опит сочи рязък спад в броя на заболелите деца, посочва проф. Тихолова. В Белгия имунизацията е въведена масово през 2008 г. и за по-малко от година приетите в болница деца под 1 г. падат с 81%, а през по-следващата – с още 52%. Защитата е най-важна точно за бебетата, защото в тази възрастова група са най-тежките дехидратации, усложнения и фатални изходи.

Австрия въвежда ваксината през 2007 г. За 2 г. броят на хоспитализациите при децата до 1 г. пада с 74%. Там се отчита един интересен феномен – колективният имунитет, казва още инфекционистът. По-големите деца също започват да боледуват по-рядко, защото няма от кого да се заразят. В Англия данните са подобни. По думите на експерта това доказва ефективността на ваксината.
Подготвената за България програма предвижда първата доза да се постави между 6 и 12 седмици, а пълната имунизация приключва до 24 седмици. Голямо предимство е, че препаратът се дава през устата, а не с инжекция като повечето ваксини. Така страната ни има шанс да спази препоръките на СЗО. Те предвиждат до 2015 г. 80% от децата да бъдат имунизирани, като ваксината бъде включена във всички национални имунизационни програми. За сега у нас обхватът е под 10%, но това е главно, защото хората сами трябва да плащат.
Целта на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити е подобна на вече постигнатото в другите страни – чрез създаване на колективен имунитет да намалее рязко броят на острите гастроентрити. Това може да стане, ако поне 70% от бебетата бъдат имунизирани в рамките на 5 г., колкото ще трае програмата.
По данни на НЗОК – за болнично лечение на остри гастроентерити се харчат годишно по 12-14 млн. лв. В същото време за програмата са предвидени около 2 млн. лв.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Още една ваксина ще е безплатна за бебетата от 2015 г. беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *