Онкоболни може да останат без лекарства – липсват кодове за изписването им

PRINT

Онкоболни  може скоро да останат без лекарства заради закъснели указания от страна на здравната каса, сподели д-р Антоанета Томова, завеждащ химиотерапевтично отделение в пловдивския онкоцентър. Месец и половина след като всички онколекарства минаха към НЗОК оттам още не са предоставили необходимте за изписването им кодове. Става дума за онези медикаменти, които до 31 декември се осигуряваха от здравното министерство.

Без кодовете лекарите не могат да попълнят протоколите за получаване на безплатните медикаменти. Прехвърлянето им към касата стана с идеята онкоболните да имат по-лесен и бърз достъп до медикаменти. Ситуацията допълнително се усложнява от оставката на шефа на НЗОК д-р Нели Нешева. Онколози се опасяват, че така още ще се забави преминаването към новия начин за изписване на хапчетата.

От нас се изисква да попълваме специални формуляри, в които посочваме кода, медикамента и цената, обясни д-р Томова. Сега обаче специализираните лечебни заведения карали на резерви от началото на 2012 г. .Запасите се топят и в момента доста позиции липсват в аптеките, твърдят пловдивски онколози. Всеки директор сам решавал как да се справи с проблема.  Налагало се юристи да съветват как да става снабдяването на болничните аптеки, така че да не се нарушава закона, но и да не се застрашава човешкия живот, обясни управителят на пловдивския онкоцентър д-р Калин Калинов. В петък например се наложило спешно да се доставят 10 флакона хумана албумин за пациентка, оперирана от карцином на дебелото черво. Взехме го на цената, на която ни бе предложен, за да не изпуснем болната, добави д-р Калинов.

Само през януари в трите химиотерапевтични отделения на бившия диспансер под тепетата са лекувани над 1200 пациенти. За миналата година техният брой е близо 13 000. Една пета от онкоболните на България минават през пловдивския център, който е най-големият, уточни д-р Калинов.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Онкоболни може да останат без лекарства – липсват кодове за изписването им беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *