петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОкончателно: Антителата няма да се признават за зелен сертификат

Окончателно: Антителата няма да се признават за зелен сертификат

Антителата няма да се признават за зелен сертификат! Това става ясно от новата заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена днес. В нея се регламентират актуализираните противоепидемични мерки, като се посочват и документите, които ще се признават за зелен сертификат. Покрай дебатите от последните дни в обществото се създаде очакване и надежда, че ще има ново решение на МЗ, с което хиляди преболедували коронавируса ще могат да си издадат сертификата.

Как боледуват ваксинираните срещу коронавирус

Специалисти по тази фина материя като проф. Мира Кожухарова например обаче се изказаха против идеята, като припомниха, че никоя страна в Европа не признава изследването на антитела като доказателство, че човекът е предпазен от коронавирус. Причината е, че се установява само тяхното количество, но не и качество. Необходими са специфични антитела, насочени конкретно срещу шипчето на вируса, с което той заразява клетките. Други учени обаче смятат, че определени лабораторни изследвания, които правят по-прецизен анализ на антителата и Т-клетъчния имунитет, биха могли да се използват като доказателство за преболедувани и хората да получават зелен сертификат за тях. Към момента обаче МЗ не е взело под внимание тези съображения.

Ще се признават документи за ваксинация и изследване с PCR, издадени от други страни. В заповедта изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

Болниците спират временно плановия прием с някои изключения

Съгласно заповедта на министър Кацаров от 4 ноември 2021 г. временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

Заповедта можете да видите, като кликнете тук.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -